Skip links

Проучване показва, че роботите са развили умението да се учат чрез гледане на видеоклипове

Мечтаете ли си често за деня, в който робот ще върши всички ежедневни домакински задължения вместо вас? Екип от изследователи от Университета Карнеги Мелън (CMU) в Питсбърг, Пенсилвания е измислил как да превърне мечтата ви в реалност.

В последното си проучване те предлагат модел, който им позволява да обучават роботи да изпълняват домакински задачи като им показват видеоклипове на хора, които извършват такива дейности в домовете си, като вдигане на телефона, отваряне на чекмеджета и други.

Досега учените обучаваха роботи, като им показваха физически как се извършва дадена задача или ги обучаваха в продължение на седмици в симулирана среда. И двата метода отнемат много време и ресурси и често се провалят.

Екипът на CMU твърди, че предложеният от тях модел, Visual-Robotics Bridge (VRB) може да накара робот да научи дадена задача само за 25 минути, и то без участието на хора или симулирана среда.

Това може драстично да подобри начина, по който се обучават роботите и „може да позволи на роботите да се учат от огромното количество налични видеоклипове в интернет и YouTube“, казва Шикхар Бахл, един от авторите на изследването и докторант в Училището по компютърни науки на CMU.

VRB е усъвършенствана версия на WHIRL (In-the-Wild Human Imitating Robot Learning) – модел, който изследователите са използвали преди за обучение на роботи.

Разликата между WHIRL и VRB е, че първият изисква човек да изпълни задача пред робота в определена среда. След като наблюдава човека, роботът може да изпълни задачата в същата среда.

При VRB обаче не е необходим човек и с известна практика роботът може да имитира човешки операции дори в среда, различна от показаната във видеото.

Моделът се основава на достъпността – концепция, която обяснява възможността за действие върху даден обект.

„За VRB достъпността определя къде и как роботът може да взаимодейства с даден обект въз основа на човешкото поведение. Например, докато роботът наблюдава как човек отваря чекмедже, той идентифицира точките на контакт – дръжката и посоката на движение на чекмеджето – право навън от началнaта позиция. След като изгледа няколко видеоклипа на хора, които отварят чекмеджета, роботът може да определи как да отвори всяко чекмедже.“

отбелязват изследователите

И двата робота използвани в изследването успешно изпълнили 12 задачи, които хората изпълняват почти ежедневно в домовете си, като отваряне на кутия със супа, вдигане на телефон, повдигане на капак, отваряне на врата, отваряне на чекмедже и други.

Екипът на CMU пише в своя документ:

„Vision-Robotics Bridge (VRB) е модел за изучаване на полезни възможности от видеоданни и внедряването им в много различни парадигми за обучение на роботи“.

В бъдеще те се надяват да използват VRB за обучение на роботи за по-сложни задачи.

Можете да прочетете проучването им тук.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало