Skip links

Работниците от кенийските чаени плантации трошат роботизираните системи за събиране на реколтата, за да не загубят работата си

Най-малко 10 автомобила за събиране на чай са били опожарени в няколко огнища на протести през изминалата година. По време на размириците е загинал един протестиращ, а 23 души са били ранени, включително полицейски служители и работници.

Асоциацията на производителите на чай в Кения (Kenya Tea Growers Association – KTGA) оценява щетите от унищожаването на машините на 1,2 млн. долара. До края на месец май в страната са били разрушени девет машини, принадлежащи на Ekaterra, която произвежда чая марка Lipton.

През март работна група на местното правителство препоръча на компаниите в Керичо, най-големия град за отглеждане на чай в страната, да въведат съотношение 60:40 между механизираното и ръчното бране на растенията. Работната група настоява и за закон, който да ограничи вноса на машини за бране на чай.

Според члена на работната група и бивш генерален директор на KTGA Николас Кируи през последните 10 години 30 000 души в окръг Керичо са загубили работата си заради механизацията. Групата е провела публични изслушвания, на които преобладаващото мнозинство се е противопоставило на вноса и използването на роботизирани системи, казва Кируи.

Анализаторите на Световната банка свързват нивото на безработица в Кения, което е най-високото в Източна Африка, с автоматизацията и роботизацията в различни области, включително банковото дело и застраховането. Близо 14% от кенийците в трудоспособна възраст са били безработни през четвъртото тримесечие на 2022 г.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало