Skip links

Радиостанция в САЩ назначи DJ с изкуствен интелект, хората не са доволни от това

Изглежда, че сред работните места, които са изложени на риск да бъдат загубени заради изкуствения интелект е и малко вероятната професия на радиодиджея. Радиостанция в Портланд вече дава поле за изява на DJ с изкуствен интелект в продължение на 5 часа всеки ден, който чете генерирани сценарии въз основа на тенденциозни новини и дори взаимодейства със слушателите. Не е изненадващо, че това не се приема добре от всички.

KBFF, Live 95.5 пусна AI Ashely в ефир миналата седмица, което според компанията я прави първата радиостанция в света с DJ с изкуствен интелект. Системата, която излъчва между 10 и 15 часа, е клонирана версия на обедната водеща Ашли Елзинга – гласът ѝ е почти точно копие на истинския диджей.

TechCrunch пише, че AI Ashley се захранва от RadioGPT на Futuri Media – инструмент, който използва големият езиков модел GPT-4 на OpenAI, за да генерира сценарий въз основа на новини от 250 000 цифрови издания и платформи на социални медии, които чете със синтетичен глас.

Първият въпрос, който хората си задават, е дали истинската Ашли губи работата си в полза на версията на себе си с изкуствен интелект. От радиостанцията заявиха, че тя не замества изцяло „традиционната Ашли“, макар, че това все още не звучи твърде успокоително за останалите диджеи.

Истинската Ашли публикува в Twitter няколко клипа, в които ИИ говори и взаимодейства със слушател, който е спечелил конкурс. Последният пример е колкото впечатляващ, толкова и тревожен, особено като се има предвид, че Alpha Media притежава повече от 200 радиостанции в САЩ.

Намаляващият брой слушатели и нарастващите разходи са накарали радиостанциите да съкращават служители и да се обърнат към технологии като ИИ. Фил Бекер, вицепрезидент по съдържанието на Alpha Media подчертава, че компанията не използва AI Ashley, за да пести разходи – реално заплатата на Ашли не се е променила.

При всички тези изказвания за AI Ashley е трудно да се намерят положителни коментари от страна на обществеността. Най-очевидната опасност от техническа гледна точка е ИИ да „халюцинира“ и да чете фалшива информация, въпреки че Бекер твърди, че ще има хора модератори, които ще преглеждат и редактират съдържанието преди то да бъде прочетено в ефир.

Това е поредната индустрия, в която ИИ ще замени хората.

„Вие напълно не уважавате професията на радиото. Влязохте в историята по погрешни причини.“

написа DJ Джийн Валайтис

Има и много други туитове, в които се отбелязва вероятната загуба на работни места и как това може да навреди още повече на избледняващата популярност на радиото.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало