Skip links

Разработчици: И да направим пауза, AI надпреварата няма да спре

Призивът за пауза в развитието на изкуствен интелект не се споделя от всички
(снимка: CC0 Public Domain)

Само тези играчи, които нямат AI продукти, искат да си вземат почивка, смята шефът на софтуерния разработчик Palantir – Алекс Карп. Неговата компания обяви допълнителни инвестиции и отхвърли призивите за спиране на развитието на изкуствения интелект.

„Състезанието е в ход – единственият въпрос е дали ще останем напред или ще отстъпим водачеството?”, казва Карп, цитиран от BBC. Той е уверен, че в момента Западът има ключови търговски и военни предимства в областта на AI и не трябва да се отказва от тях.

„Ако се забавим, състезанието с AI няма да спре. Никоя страна в света, особено нашите противници, не може да ни позволи да имаме това предимство”, каза той. „Да изучаваш и развиваш AI и след това да оставиш другите да спечелят както в търговската, така и във военната област, е лоша стратегия”.

Коментарите на Карп звучат много различно от предупрежденията за екзистенциална заплаха, която AI представлява за човечеството, и съпътстващите призиви за забавяне или дори спиране на неговото развитие.

През март Илон Мъск, Стив Возняк и повече от 1000 други AI експерти и представители на индустрията призоваха за шестмесечен мораториум върху обучението на AI системи, които се представят по-добре от наскоро въведения модел GPT-4 на OpenAI. В отворено писмо те предупредиха за потенциални рискове от AI за обществото.

През май лидери в AI индустрията, включително шефовете на OpenAI и Google Deepmind, предупредиха, че изкуственият интелект може да доведе до изчезване на човечеството. Като една от заплахите те посочиха участието на AI в разработването на ново поколение химически оръжия.

Двама от тримата така наречени кръстници на изкуствения интелект – Джефри Хинтън и професор Йошуа Бенгио – бяха сред онези, които предупредиха, че технологията, за създаването на която те помогнаха, има огромен потенциал да навреди.

Същевременно регулаторите в много страни се опитват да наложат правила за ограничаване на риска от изкуствения интелект. Обединеното кралство, например, планира глобална среща на върха за AI тази есен, а министър-председателят Риши Сунак иска да гарантира, че технологията се прилага „в полза на човечеството”.

Съставът на срещата на върха все още не е известен, но правителството на Обединеното кралство заяви, че ще „събере ключови държави, водещи технологични компании и изследователи, за да се споразумеят относно мерките за сигурност, оценка и наблюдение на най-значимите рискове, свързани с AI”.

Сунак твърди, че Обединеното кралство е „естествено място” за разговори за изкуствен интелект, цитирайки скорошни срещи с изпълнителни директори на водещи фирми за AI. Според него, този сектор от икономиката, в който работят 50 000 души, е донесъл на страната £3,7 млрд.

Желанието на Сунак да ръководи процеса е разбираемо, но мнозина поставят под въпрос лидерството на Великобритания в тази област. Анализатори смятат, че Обединеното кралство може да е твърде амбициозно и, че има големи разлики в управлението и регулирането между ЕС и САЩ, на които Великобритания трудно ще окаже влияние. Освен това вече съществуват редица глобални инициативи, включително Глобалният цифров договор на ООН, който има по-здрава основа.

Трябва да се отбележи, че нито една от най-иновативните фирми в областта на изкуствения интелект не е базирана в Обединеното кралство. „Вместо да се опитва да играе тази роля, Обединеното кралство може да се съсредоточи върху насърчаването на отговорно поведение при изследването, разработването и внедряването на AI технологии”, коментира Ясмин Афина, научен сътрудник в Chatham House Digital Society Initiative.

Европейският съюз разработва закон за изкуствения интелект, но признава, че дори и в най-добрия случай влизането му в сила ще отнеме две години и половина. Според европейския комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер, това е „твърде късно”. Тя докладва за работата по доброволен кодекс, който може да бъде съставен в рамките на няколко седмици.

Китай също активно разработва правила за използване на изкуствения интелект, включително изискване за уведомяване на потребителите, когато се прилага AI алгоритъм.

Противоречията между разработчиците на AI и регулаторите само ще се умножат. В бъдеще можем да очакваме масови протести срещу използването на AI, заради които хиляди хора вече губят работата си, а скоро броят им може да се измерва в милиони.

source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало