Skip links

Разработчик използва изкуствен интелект, за да клонира приятелката си

Миналия месец, когато Snapchat инфлуенсърка създаде версия на себе си, задвижвана от изкуствен интелект това нейно действие повдигна много въпроси, но сега положението е още по-сериозно.

Twitter потребителят Ениас Кайлиау написа в социалната мрежа, че е клонирал приятелката си с помощта на GPT на OpenAI. В туита си той е публикувал изходния код и е дал подробна информация за това как го е направил.

В интервю за Vice, Кайлиау казва, че приятелката му Саша е била напълно съгласна с плана и е била очарована от клонираната версия на себе си. Кайо обясни, че първо е създал голям езиков модел (LLM) с помощта на LangChain, за да отрази личността на приятелката си. След това използвал чатбота Bard на Google, за да опише нейната личност. Той помолил чатбота да направи това, като използва данните на Саша от YouTube и Instagram.

След това той дава глас на своята приятелка с изкуствен интелект като използва ElevenLabs – софтуер за преобразуване на текст в реч и клониране на глас. След това добавил SelfieTool към своя LLM модел, за да генерира селфита с модела за преобразуване на текст в изображение Stable Diffusion, така че да генерира селфита, докато ѝ говори.

Накрая Кайо свързва всичко това с Telegram с помощта на приложение, наречено Steamship.

„Бях обсебен от Големия езиков модел GPT на OpenAI и от това, което той може да прави. Продължавах да мисля за възможността да създавам човекоподобни клонинги, които се държат и действат като хората, но ми беше трудно да ги оценя. След това видях как се появиха куп проекти за приятелки с изкуствен интелект с интересни функции. Повечето от тях са със затворен код. Това ме накара да искам да създам версия с отворен код, за да може всеки да създаде своя собствена.“

казва Кайлиау пред Vice

Смесени отзиви

Опитът на Кайлиау да създаде ИИ клонинг на своята приятелка получил смесени отзиви, като един потребител на Twitter коментира:

„Благодаря за споделянето на този проект, дори и малко страшен, но като цяло наистина готин.“

Друг потребител отбелязва:

„Чудя се дали това може да бъде полезно за хора, които преживяват скръбта от загубата на любим човек…“

Миналия месец съобщихме как Snapchat инфлуенсърката, 23-годишната Карин Марджъри, с над 1,85 милиона последователи стана първата инфлуенсърка, която си създаде клонинг с изкуствен интелект, наречен CarynAI. Екипът ѝ от разработчици пресял 2000 часа нейно съдържание в YouTube, за да проектира и кодира щателно езика и личността на Caryn в завладяващо ИИ преживяване в приложението за съобщения Telegram.

„Наистина виждам бъдеще, в което всеки има лични спътници с изкуствен интелект на своето устройство. Те ще могат да се използват за широк спектър от неща: бизнес, забавление, игри – и да, за връзки. Компютрите са на път да станат много антропоморфни. Все още не сме стигнали дотам, но това се случва навсякъде около нас.“

добави Кайлиау


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало