Skip links

Разработчикът на TikTok е увеличил своя нерекламен доход над 7 пъти и възнамерява да се конкурира с WeChat

Компанията ByteDance, собственикът на TikTok, дълги години подготвя фундамента за своето приложение от клас “всичко в едно“. Засега китайската версия на TikTok — Douyin — може да осигури доставка на храна, резервации за пътуване и множество други услуги. С помощта на новия продукт компанията иска да се конкурира с лидера в областта на супер-приложенията — WeChat.

Основният бизнес на ByteDance са приложенията за социални медии и по-голямата част от неговите 80 милиарда долара годишни приходи идват от реклама. Миналата година компанията започна да предлага доставка на храна и хранителни стоки в големите градове като Пекин и Шанхай. Когато приложението Douyin покаже на потребителя, да речем, чийзбургер или попсикул, то може да пренасочи потребителя, за да организира доставката или да получи купон за отстъпка. Потребителите в приложението могат също да търсят кина, барове и салони за красота.

Така нареченият модел на приложение „всичко в едно“ е популярен в Китай благодарение на WeChat, който комбинира елементи от WhatsApp, Instagram, PayPal и други услуги в една цялостна платформа. Никой от конкурентите на WeChat не предоставя толкова широка гама от услуги. Експериментът на Douyin в доставката на храна обаче повдига възможността приложението да стане основният конкурент на WeChat.

ByteDance прекара години в изграждането на основата за собствената си универсална услуга. Компанията се занимава с видео-игри и онлайн-магазини, а сега обръща повече внимание на търговията, услугите за доставки, резервирането на самолетни билети и хотели. Според ByteDance, миналата година 700 милиона потребители на Douyin са увеличили разходите си за тези услуги седем пъти. GuoSheng Securities Co. изчислява, че Douyin ще може да осигури 300 милиарда юана (42,1 милиарда долара) в транзакции до 2025 г. Ако успее, ByteDance ще стане сериозен конкурент на най-големите китайски интернет конгломерати като Tencent Holdings Ltd. и Alibaba Group Holding Ltd. Предоставянето на широка гама от услуги може да помогне на ByteDance да пренесе модела „всичко за всеки“ на други пазари чрез TikTok, ако компанията подреди правилно политиките си за работа на пазарите в САЩ и Европа.

Компанията смята своите алгоритми за препоръки за свое основно предимство. В Douyin и TikTok тези системи са проектирани да карат потребителите да превъртат през кратките видеоклипове възможно най-дълго. Вероятно, същите тези алгоритми ще бъдат добри в насочването на клиентите към стоките и услугите, които е най-вероятно да купят. Например, потребителите, които прекарват времето си в гледане на видеоклипове за зимни спортове, ще могат да получат връзки за закупуване на сноуборд, ски билети и нискотарифни полети до Хокайдо.

Междувременно, WeChat се стреми да навлезе в основната територия на Douyin със своята услуга за кратки видеоклипове, наречена Channels. WeChat утрои броя на зрителите на услугата през 2022 г. и генерира повече от 1 милиард юана (139,7 милиона долара) от продажби на реклами през четвъртото тримесечие.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало