Skip links

Рено „вади“ купе изтребител – Рафал

Наречен на известен състезателен (за демонстрация на въздушна акробатика. явно не е кръстен на многоцелевия боен самолет) самолет, Renault Rafale е купе-версията на Austral и ще се предлага изключително с хибридни задвижвания.

Тази статия включва независими илюстрации, които не са свързани, нито потвърдени от Renault. Те са създадени специално за автомобилния сайт carscoops, както си личи и от брандинга им, и са дело на Jean Francois Hubert/SB-Medien.

Понастоящем Renault предлага Austral и Espace, които обслужват сегментите на компактните и средноразмерните SUV модели в Европа. На хоризонта обаче се появява още един тясно свързан модел. Изцяло новият Rafale, който е кръстен на състезателен самолет от 30-те години на миналия век, е планиран да дебютира на 18 юни, внасяйки подобрен и по-привлекателен дизайн в гамата. Rafale също така ще сподели електрифицираната ходова част с моделите на своя събрат.

Слуховете за компактно купе-SUV на Renault циркулираха в интернет от доста време. Въпреки това едва през април 2023 г. първите камуфлирани прототипи се появиха на пътя, а на 16 май бе пуснат официален тийзър.

Тези тестери потвърдиха, че новият Rafale ще надхвърли рамките на просто купе-SUV версия на Austral, тъй като ще включва най-новия дизайнерски език на Renault.

В създадената визуализация е интегриран новият стил на LED фаровете, който наскоро беше представен от фейслифтнатото Renault Clio. Вертикалните DRL светлини достигат по-ниско в предната броня, сливайки се с въздухозаборниците, като същевременно са по-дебели от тези, които се срещат в конкурентните модели на Peugeot. Флагманската версия на Esprit Alpine вероятно ще се отличава с по-спортни брони, алуминиеви джанти с по-голям диаметър и специални обозначения.

В допълнение към по-агресивните стилистични елементи Rafale демонстрира по-смел цялостен дизайн в сравнение с Austral. Това личи в елементи като изцяло преработената задна част, която засилва купешко-съвместната стойка с изразени рамене и силно наклонено задно стъкло. Очаквайте издължени LED задни светлини, които включват емблемата на Renault, и двойни спойлери за допълнителен разкош.

Познат интериор

Салонът на Rafale вероятно ще бъде заимстван от Austral и Espace, показани на снимките.

Що се отнася до интериора, бихме се изненадали, ако Renault не използва дигиталния кокпит, който се намира в Austral и Espace, тъй като той вече разполага с най-новите технологии от арсенала на автомобилния производител. 

Това включва 12,3-инчов цифров инструментален панел, 12-инчов сензорен екран на информационно-развлекателната система OpenR Link и 9,3-инчов head-up дисплей. За да се повиши още повече премиум изживяването, очаквайте включването на 48-цветна система за амбиентно осветление и звукова система Harman Kardon с 12 високоговорителя. Тапицерията от алкантара, подобна на тази, която се вижда при Esprit Alpine, също може да допринесе за престижната атмосфера.

Rafale ще бъде изграден на базата на последната итерация на архитектурата CMF-CD, която служи за основа на различни модели в рамките на Renault Group. Вероятно Rafale ще споделя междуосието си от 2738 мм с Espace, което ще осигури на дизайнерите по-голяма гъвкавост при изработването на атрактивен профил, като същевременно ще позволи и по-просторен интериор.

В резултат на това общата дължина на купето и SUV трябва да е някъде между 4510 на Austral и 4722 мм на Espace. Това оразмеряване би осигурило на Rafale повече пространство в сравнение с базирания на Captur Arkana, чиято дължина е 4570 мм.

Електрифициран, но не напълно електрически

Що се отнася до вариантите на задвижване, очаква се голяма доза електрификация, за да съответства на спортния външен вид на Rafale. Renault официално потвърди, че моделът ще се предлага с хибридни двигатели E-Tech. Много е вероятно това да включва хибридния вариант със самозареждане, който осигурява комбинирана мощност от 197 к.с. (147 кВт/200 к.с.) и въртящ момент от 205 Нм, подобно на моделите Austral и Espace.

Тази конкретна конфигурация се състои от 1,2-литров двигател с турбокомпресор, електромотор, високоволтов стартер-генератор, литиево-йонна батерия с капацитет 2 kWh и автоматична скоростна кутия, която изпраща мощността към предния мост.

Много е вероятно Renault да представи и по-мощен и ефективен plug-in хибриден вариант за Rafale, който ще се отличава със забележителен пробег на изцяло електрическо захранване и големи експлоатационни възможности. 

За разлика от Peugeot, който предлага както хибридни, така и изцяло електрически варианти на своите модели, Renault следва различна стратегия, като използва отделна платформа за своите електромобили, подобно на подхода, възприет от VW Group.

Поради това се очаква Rafale да няма вариант с нулеви емисии, тъй като Renault ще се съсредоточи върху други модели в своята гама, за да задоволи търсенето на електрически автомобили.

Световният дебют на Renault Rafale е насрочен за 18 юни на авиоизложението в Париж в Льо Бурже, а по-късно тази година ще бъде пуснат в продажба в Европа. Позициониран в средния сегмент на Европа (D-SUV), той ще служи като пряк конкурент на фастбека Peugeot 408.

Освен това версиите с по-високо ниво на оборудване на Rafale могат да привлекат клиенти, които иначе биха се насочили към базовите модели на конкуренти от премиум сегмента като Mercedes GLC Coupe, BMW X4 и Audi Q5 Sportback.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало