Skip links

Revolut започна да блокира сметките на живеещите в Европа руснаци

Руски граждани, живеещи в Европа, се оплакаха от наложените ограничения върху транзакциите по техните карти и сметки в банката, научи Forbes. Причината е в по-строгите изисквания на банката към документите, удостоверяващи правото на живот в Европа, и трудностите при получаване на разрешение за пребиваване или на дългосрочни визи.

Банката Revolut е една от ключовите банки за руснаците, които заминават в чужбина поради несъгласие със „специалната операция“ или поради страх от мобилизация. Регистрирана в Литва, тя е една от малкото банки, които откриват сметки в евро с руски паспорт и дългосрочна виза тип D за срок от 180 дни. Малко повече от година след първата вълна на масово напускане на страната руснаците започнаха да се сблъскват с ограничения върху банковите сметки в Revolut.

Forbes разговаря с четирима руснаци, които са имали проблеми със сметките си във Франция и Латвия.

Руски мениджър на видеопроекти, живеещ във Франция, сподели пред Forbes, че няколко седмици преди да изтече дългосрочната му виза, от банката му поискали документи, които му позволяват да пребивава на територията на ЕС. Документите, издадени от френската префектура по хуманитарни причини (т.нар. APS – Autorisation provisoire de sejour – разрешение за временно пребиваване), не задоволили банката. А фактът, че транзакциите с картата се извършват в страната на пребиваване, не е взет предвид от банката.

Банковата служба е изисквала стандартна карта за пребиваване (Titre de sejour) или виза D за 180 дни. В резултат на това сметката е била ограничена и входящите преводи са били блокирани, но руснакът е можел да харчи парите, които са останали по картата. Ограниченията ще бъдат отменени, когато той успее да удовлетвори изискванията на банката.

Руските граждани, пребиваващи в Латвия, се сблъскват със същите проблеми. Две или три седмици преди изтичането на срока на валидност на документите банката е изпратила известия с искане за потвърждаване на пребиваването в Латвия чрез виза или карта за разрешение за пребиваване, съобщи за Forbes журналист, живеещ в републиката.

„В момента нямам нито едното, нито другото. С изтичането на срока на визата сметката се блокира и в нея не може да се добави нищо ново“, обяснява той.

Revolut го е оставил да може свободно да харчи парите, които има в картата си.

Говорителят на Revolut Пади Кроули потвърди в отговор на запитването на Forbes, че банката наистина е затегнала изискванията към руснаците. Кроули заяви, че поради ограниченията, наложени от ЕС на руските и беларуските граждани, всички притежатели на руски и беларуски паспорти, които искат да използват услугите на Revolut, трябва да представят удължено разрешение за пребиваване или работна виза, която им позволява да останат в ЕС за повече от 180 дни.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало