Skip links

Режисьорът на Титаник, Джеймс Камерън е знаел за съдбата на подводницата Titan още в понеделник

Новината за имплозията на мини-подводницата „Titan“ и смъртта на петимата ѝ пътници, която тя превозваше, разтърси целия свят.

Режисьорът на филма „Титаник“ от 1997 година Джеймс Камерън не беше толкова изненадан, когато новината се появи вчера. Камерън казва, че е знаел за възможната имплозия още в понеделник. В интервю за CNN Камерън казва:

„Живея с това от няколко дни, както и някои други мои колеги от общността на дълбоководните изследователи.“

Самият Камерън, който се е гмуркал в района на останките на „Титаник“ цели 33 пъти, заяви, че веднага щом е получил информация за изчезналия батискаф в понеделник, се е свързал с хората си от затворената общност на дълбоководните гмуркания. Той каза:

„В рамките на около половин час открих информация, че са загубили комуникация и едновременно проследяване. Единственият сценарий, който можах да измисля и който би могъл да обясни това, беше имплозия – ударна вълна, толкова мощна, че да извади от строя вторична система, а това е транспондерът, който корабът използва, за да проследява къде се намира подводницата.“

Камерън се гмурка до мястото на корабокрушението на 11 септември 2001

През последните 4 дни в определения район в Атлантическия океан се провеждат мащабни спасителни и издирвателни операции. Надеждата беше възродена във вторник, когато звукът от силно „блъскане“ беше уловен от сонар, но в четвъртък американските военноморски сили разкриха, че в неделя са засекли аномалия, която вероятно е била имплозията на „Titan“.

Камерън потвърди, че е знаел за „аномалията“ от понеделник, и с огорчение е видял, че „безплодните“ операции по търсене и спасяване са в разгара си.

Имаше и съобщения, че подводницата „Титан“ е имала проблеми с безопасността и технически проблеми. Бяха подадени сигнали за дефектния корпус на плавателния съд, но те в голяма степен останаха без последствия. Като изтъкна иронията на катастрофата, Камерън сравни имплозията на подводницата „Titan“ с потъването на „Титаник“ през 1912 година.

„Сега имаме друга катастрофа, която за съжаление се основава на същите принципи на невнимание към предупрежденията. OceanGate бяха предупредени.“

каза той пред BBC

Припомняме, че петимата души, намиращи се на борда на изчезналата подводница „Titan“, са загинали, а намерените вчера през деня отломки в близост до потъналия „Титаник“ принадлежат на плавателния съд. За това официално потвърдиха от американската брегова охрана, с което се слага мрачен край на мащабното издирване на подводницата, която изчезна по време на експедиция до потъналия „Титаник“, предаде Reuters.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало