Skip links

Robinhood премахва три водещи токена от платформата си

От платформата за търговия с криптовалути и акции Robinhood обявиха, че ще прекратят предлагането на токените Cardano, Polygon и Solana, всички от които са считани за нерегистрирани ценни книжа от Комисията по ценни книжа и борси на Съединените щати (SEC), както вече стана ясно от документите по делата, заведени през отминалата седмица срещу крипто борсите Binance и Coinbase.

В съобщението, направено през почивните дни, от компанията заявяват, че промените ще влязат в сила от 27 юни, посочвайки изрично действията на SEC като причина за делистването, добавяйки, че от регулаторния орган са „внесли несигурност“ на пазара относно въпросните токени:

„Ние вярваме в бъдещето на крипто индустрията и ще продължим да се застъпваме за внасянето на регулаторна яснота в САЩ, така че клиентите да могат да участват на пазара с по-голяма увереност.“, заявяват от Robinhood.

На 5 юни от SEC заведоха дело срещу Binance за предполагаемо предлагане на нерегистрирани ценни книжа. Ден по-късно от агенцията отправиха подобни обвинения и срещу американската крипто борса Coinbase, определяйки 13 токена, включително Cardano, Polygon и Solana, за нерегистрирани ценни книжа.

Бившият комисар на SEC и главен ръководител на отдела за правно съответствие и корпоративни въпроси на Robinhood Дан Галахър свидетелства пред Конгреса по време на изслушване на 6 юни, изразявайки мнение, че настоящият метод за регистриране на компания като финансов брокер в САЩ е изключително тромав и неясен от гледна точка на крипто платформите:

„Когато през 2021 г. председателят на SEC Гари Генслер призова: „Заповядайте да се регистрирате“, ние го направихме. Преминахме през 16-месечна процедура със служители на комисията, които се опитваха да ни регистрират като финансов брокер със специална цел, докато през март не ни беше казано съвсем накратко, че този процес е приключил и няма да видим никакви плодове от всичките тези усилия.“, добавя Галахър.

Делата, заведени от SEC, предизвикаха негодувание сред мнозина от потребителите на крипто борсите, които видяха проява на двоен стандарт от страна на регулатора при работата им с компании за търговия с цифрови активи. Например в делото срещу Coinbase се твърди, че борсата работи като нерегистриран търговец на ценни книжа от 2019 г., въпреки че две години по-късно ѝ бе позволено да емитира собствени акции, като тогава очевидно не са били открити никакви неуредици около упражняваната от нея дейност.

Binance.US и изпълнителният директор на Binance Чанпенг Жао също бяха обвинени от SEC в предполагаемо предлагане и продажба на нерегистрирани токени. На 8 юни от американското звено на най-голямата крипто борса обявиха, че ще забранят депозирането на щатски долари на платформата си в отговор на „изключително агресивната и сплашваща тактика“ на SEC.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало