Skip links

Роботът YuMi успешно помага за залесяването на Амазонка – вижте го в действие

За да се преборим с най-тежките последици от изменението на климата, се нуждаем от всички ръце. И изглежда роботизираните такива ще са част от процеса. 

Запознайте се с YuMi, робот за съвместна работа – или „кобот”. Произведен от базираната в Швейцария компания ABB Robotics. В момента е разположен в тропическите гори на Амазонка заедно с групата с нестопанска цел Junglekeepers.

Според прессъобщението на ABB YuMi има две ръце и отдалечен достъп чрез облака.

Помага на Junglekeepers да автоматизират засаждането на семена в отдалечената лаборатория на организацията – досаден процес, който преди се е извършвал от човешки ръце. Тъй като роботът може да се движи по-бързо от човек, той е в състояние да засажда семена на площ с размерите на две футболни игрища на ден. Освобождава служителите на организацията с нестопанска цел да вършат ориентираната към хората работа по обучението на местното население и патрулирането за незаконни дървосекачи.

Към момента сме загубили 20% от общата площ на амазонската дъждовна гора. Без използването на технологиите днес опазването на природата ще бъде в застой. Наличието на YuMi в нашата база е чудесен начин да запознаем нашите рейнджъри с нови начини на работа. Тя ускорява и разширява нашите операции, напредваме в нашата мисия.

Мошин Казми, един от съоснователите на Junglekeepers

Концепцията за роботи за залесяване не е нещо ново.

В основата си философията е, че възстановяването на горските дървета, загубени в резултат на сеч и пожари, може да обърне или поне да забави изменението на климата.

Разбира се има известна доза скептицизъм и критики. По-конкретно, критиците твърдят, че само корпоративните усилия за залесяване не са достатъчни за спиране на изменението на климата. Няма как да стане без да се поеме ангажимент за прекратяване на използването на изкопаеми горива на държавно ниво.

Фокусирането върху тези кампании, много от които имат инициативи за компенсиране на въглеродни емисии, са лесен и вероятно безполезен изход от отговорност за големите предприятия.

Да, едва ли роботите, които засаждат отново дървета в опустошени райони като Амазонка, сами по себе ще решат проблема с изменението на климата. Все пак е окуражаващо да видим, че към арсенала се добавя високотехнологично решение.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало