Skip links

Роскосмос набира войници за войната в Украйна

Нов доклад във Financial Times изглежда потвърждава, че голямата руска космическа корпорация Роскосмос набира и обучава милиция, която да се включи във военните действия на Русия срещу Украйна.

Изданието ArsTechnica допълва, че новият батальон носи името „Уран“ и ще бъде съставен от служители на Роскосмос, както и от десетките му държавни дъщерни компании в космическия бизнес. Според доклада новобранците ще получат бонус от 100 000 рубли (1 200 долара) при регистрирането и месечна заплата за фронтова служба в размер на 270 000 рубли. Това е далеч над заплатите, изплащани на повечето служители на Роскосмос.

Сред усилията за набиране на нови членове са лъскави плакати, на които с помощта на Photoshop са изобразени войници до космически апарати, и видеоклипове, които възхваляват участието във войната. В една от тези реклами дикторът заявява:

„Държавната корпорация Роскосмос ви призовава да се присъедините към доброволческия батальон „Уран“, където ще бъдете обучени за победа в тази велика война“.

В доклада се посочва, че тези видеоклипове за набиране на новобранци се възпроизвеждат в обектите на различните структури на Роскосмос, където има 170 000 служители, разпределени в цяла Русия.

Кампанията за набиране на военнослужещи е опит за укрепване на руските военни сили, които през последните 16 месеца са затънали в не особено успешното нахлуване в Украйна. Руското правителство явно не желае да провежда мобилизация на своите граждани, понеже това би могло да бъде пагубно за обществения морал. С тези усилия на Роскосмос и други държавни корпорации, като Газпром, руското правителство изглежда по-скоро се опитва да убеди гражданите си да се присъединят към армията, вместо да ги принуждава.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало