Skip links

Руини от древен град на маите са открити в дълбоките джунгли на Мексико

В дълбоките гори на южно Мексико е открит изгубен древен град на маите. Националният институт по антропология и история на Мексико (INAH) обяви откритията на 20 юни. Руините са разпръснати на 506 декара гъста растителност в екологичния резерват Баламку, където в миналото са били открити и други селища на древните маи.

Археолозите нарекоха града Ocomtún/Окомтун, което на езика на маите от племето юкатек означава „каменна колона“. Окомтун вероятно е бил важен регионален център в периода между 250-1000 г.

Лазерно сканиране разкри скрити структури на маите

Градът е открит случайно, докато са изследвани пустите гори в щата Кампече на полуостров Юкатан. Някои райони на Кампече са гъсто залесени и доскоро са били предимно неизследвани. Екипът използва съвременна технология за лазерно LiDAR сканиране, за да търси в този гъст горски район.

Първоначално екипът забелязал висок терен, заобиколен от обширни влажни зони, които при по-внимателно разглеждане се оказват изгубен град на маите.

Монументалният обект

По онова време градът е бил важен център за различни дейности и обмен. Някои руини приличат на 50-метрови пирамиди, които най-вероятно са били построени от маите.

Археолозите смятат, че този древен град първоначално е включвал сгради, подобни на пирамиди, каменни колони, няколко площада и други структури, организирани в почти концентрични кръгове въз основа на събраните останки.

Археолозите открили и останки от централни олтари по поречието на река Ла Ригена. Те не са сигурни за какво са служели тези олтари, въпреки че е възможно да са били използвани за общински церемонии.

Намерените на обекта образци на цилиндрични каменни колони вдъхновяват археолозите за наименованието на този град. Тези каменни колони най-вероятно са били използвани като врати към помещения в горните части на сградите.

Освен това на обекта е открита и керамика от къснокласическия период (600-800 г. след Христа)

Рухването на града

Археолозите смятат, че градът започва да се руши в периода между 800 и 1000 г. Най-вероятно това е резултат от „идеологически и демографски промени“, които допринасят за упадъка на региона към 10-ти век.

Маите се смятат за една от най-значимите цивилизации в Западното полукълбо. Те са известни с построяването на храмове-пирамиди и каменни структури в днешно южно Мексико, Гватемала и Белиз.

Цивилизацията е призната и с разработването на усъвършенствани математически календари. Съобщава се, че падането ѝ е причинено от широко разпространен политически срив векове преди появата на Испанските конкистадори.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало