Skip links

Русия заплаши да спре интернета на Великобритания, унищожавайки подводна инфраструктура

Русия заплаши да унищожи интернета в Обединеното кралство. Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че вече няма „морални граници“, които да попречат на Москва да унищожи подводните кабели, осигуряващи интернет достъп на Обединеното кралство и неговите съюзници.

Ройтерс съобщава, че близкият на Путин е отправил заплахата в официалния си канал в приложението Telegram.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия обвинява западните държави, че са взривили газопровода „Северен поток„, собственост на Русия. Изказването последва предупреждението на министъра на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс, че Москва разполага с подводници, предназначени да повреждат подводни комуникационни и енергийни линии.

Според Ройтерс Медведев е заявил: 

Ако изхождаме от доказаното съучастие на западните държави във взривяването на „Северен поток“, тогава нямаме никакви ограничения – дори морални – които да ни попречат да унищожим кабелните комуникации на океанското дъно на нашите врагове.“

Подводните кабели, за които той говори, са гръбнакът на глобалния интернет.

Дават възможност на много държави да поддържат връзка онлайн. 

Газопроводът „Северен поток“ беше повреден от експлозии през септември миналата година, но този, който стои зад тях, все още не е напълно идентифициран.

Русия твърди, че силите на НАТО сами са атакували газопровода, докато американски и европейски официални лица първоначално смятаха, че Русия е взривила собствения си газопровод.

В последствие стана ясно, че американското ЦРУ е знаело за заговор от страна на Украйна за атака срещу тръбопровода.

Нещо, което украинският президент Володимир Зеленски отрече.

Експертите смятат, че атака срещу подводни интернет кабели може да бъде катастрофална за Обединеното кралство, като предизвика прекъсване на електрозахранването, спиране на интернет и дори гражданско неподчинение.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало