Skip links

Самолетът на Путин изчезна от радарите малко след излитането си от Москва

Официалният самолет на руския президент Владимир Путин излетя от Москва, след което изчезна от радарите. Това съобщава Nexta в Telegram, според Ukrinform.

„Личният самолет на Путин е напуснал Москва“, съобщава платформата към 14:45 ч. киевско време. Към съобщението е приложена карта, показваща траекторията на полета на въпросния самолет с номер RSD697, на която се вижда, че той се движи северозападно от Москва.

Въпреки това The Moscow Times, позовавайки се на данни от FlightRadar, съобщи в 15:06 ч., че самолетът е изчезнал от радарите. „Специалният самолет Il 96-300PU на президента Путин излетя от Москва за Санкт Петербург в 14:16 ч. московско време… Дестинацията на самолета не е уточнена. Той е изчезнал от радарите в Тверска област“, се казва в доклада.

Изданието допълва, че една от резиденциите на Путин се намира именно в Тверска област. В същото време в друг доклад се твърди, че самолетът на министър-председателя Михаил Мишустин също е отпътувал за Санкт Петербург. „Съобщава се, че самолетът на министър-председателя Мишустин е заминал за Санкт Петербург. Също така няколко други малки самолета се отправят към северната столица на Русия“, се казва в доклада.

Отбелязва се, че най-богатият член на кабинета, вицепремиерът Денис Мантуров, вече е напуснал Русия. Както Укринформ съобщи по-рано, говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин „работи в Кремъл“.

Според руските медии, част от ръководството на Русия се е преместило в Санкт Петербург по време на текущата антитерористична операция. В светлината на заплахата от възможно завземане на Москва от ЧВК „Вагнер“, органите на държавното управление са могли да пренасочат дейността си в Санкт Петербург. Според информацията от телеграм канала Думская, някои високопоставени чиновници вече се намират в този северен град на Русия.

Тази информация съответства на данните за движението на самолет, които може да бъдат видяни от Flightradar24. На тези данни се вижда, че самолетът Tupolev Tu-214PU с регистрационен номер RSD629, който принадлежи на администрацията на президента, се движи от Москва с неопределена крайна дестинация, но с курс към Санкт Петербург. Във връзка с това говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков, отрече предположенията, появили се в руските медии и социалните мрежи, че на борда е руският президент. Песков заяви, че Путин се намира в Москва и работи в своя офис в Кремъл.

От секретариата на заместник-председателя на Съвета за сигурност на Руската федерация, Дмитрий Медведев, също отрекоха информацията, че политикът е напуснал Московска област.

„Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация, Дмитрий Медведев, неговите помощници и секретариатът са на работните си места и изпълняват своите задължения“, каза Олег Осипов, помощник на заместник-ръководителя на Съвета за сигурност, пред журналисти.

Според информацията от „Шпигел“, билетите за директни полети от Москва до Тбилиси, Астана и Истанбул вече не се предлагат. Германският портал „Шпигел“ отбелязва, че на платформата Flightradar24 се наблюдават множество частни полети, които напускат Русия.

Така част от ръководството на Русия е предприело превантивни мерки, премествайки се в Санкт Петербург, вероятно за да осигури непрекъснато функциониране на държавните институции и да гарантира безопасността на ключовите фигури на режима. Въпреки че властите опровергават присъствието на руския президент и политикът Дмитрий Медведев в тези премествания, информациите продължават да се разпространяват в медиите и социалните мрежи.

Възможно е тези действия да са свързани със сериозна заплаха за националната сигурност и стабилност на Русия, която се свързва с дейността на частна военна компания „Вагнер“. Това може да представлява предизвикателство за правителството и да наложи извънредни мерки за защита.

Все пак, точната причина и обстоятелствата около преместването на ръководството на Русия в Санкт Петербург все още не са ясни. Това задължава обществеността да следи внимателно развитието на събитията и да се запознава с актуалната информация, за да се разберат пълните последствия и значение на това действие.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало