Skip links

Сателитът на SpaceLogistics е една крачка по-близо до изстрелването си

Агенцията за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната на САЩ (DARPA) и SpaceLogistics на Northrop Grumman обявиха успешното наземно тестване на своя нов „механичен сателит“. Сателитът разполага със специални роботизирани ръце, които му позволяват да обикаля около земната орбита физически, като поправя повредени сателити при поискване. Това успешно тестване е от решаващо значение за планираното изстрелване на новите сателити в космоса до 2025 г.

Американската военноморска изследователска лаборатория, финансирана от DARPA, разработва роботизиран полезен товар за програмата за роботизирано обслужване на геосинхронни спътници (RSGS). Това включва две усъвършенствани роботизирани ръце, различни роботизирани инструменти, навигационни камери и придружаващ софтуер.

Механичният сателит е близо до изстрелване

„Завършихме екологичните тестове на нашата втора система за роботизирана ръка. Също така завършихме тестването за квалифициране на полета на нашия софтуерен пакет за полети, който контролира и управлява полезния товар. Приключихме и с тестването на производителността на нашата тестова платформа за роботика“, казва програмният мениджър Бил Винсент пред Breaking Defense.

Винсент също така описа как усъвършенстваните роботизирани ръце са значително подобрение в сравнение с Canadarm, използван от астронавтите на Международната космическа станция (МКС). Например, тези нови инструменти са проектирани да работят автономно и да изпълняват различни задачи като проверка, корекции и ремонт. Поради това системата изисква значително количество софтуер и алгоритми в допълнение към новият хардуер.

„Цялата авионика, цялата електроника и целият софтуер и алгоритми, които всъщност са необходими за изпълнение на тази мисия, надхвърлят това, което ничия ръка не може да прави“, казва той.

След завършване на всички наземни тестове DARPA ще предостави полезния товар безплатно на SpaceLogistics.

След това SpaceLogistics ще го прикрепи към своя сателит, известен като Mission Robotic Vehicle (MRV), който е разработен единствено със средства на компанията. Освен това SpaceLogistics отговаря за финансирането на изстрелването на SpaceX Falcon 9. MRV ще извърши серия от тестове на роботизираната ръка за DARPA като част от мисията RSGS. MRV се разработва, за да остане в орбита в продължение на десетилетие и да се движи в космоса с цел да изпълнява последващи ремонтни задачи.

Ще го използват търговски и военни клиенти

През 2026 г. MRV ще започне първоначалните си мисии за инсталиране на „задвижващи реактивни пакети“ – Mission Extension Pods – на търговски сателити. Клиентите, които купуват тези пакети, ще имат контрол върху тях. Един обикновен сателит от 2000 кг в геосинхронна орбита може да се възползва от шестгодишно удължаване на живота, както съобщава SpaceLogistics.

Въпреки че DARPA не подкрепя финансово пакетите чрез програмата RSGS, техните операции ще бъдат практическа демонстрация както за DARPA, така и за космическите сили. Това е така, защото необходимите възможности на компанията за търговски клиенти са силно съобразени с военните изисквания. Армията също ще спечели от това.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало