Skip links

Ще блокират торент сайта Zamunda след решение на съда

Съдът прие решение да блокира торент сайта Zamunda, съобщи Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Според нея трябва да се блокират не само основните уебстраници, но и техните огледални сайтове.

БАМП и IFPI, които представляват звукозаписната индустрия, споделиха, че печелят делото на първа инстанция в Софийски градски съд на 31 май 2023 година. Според него, три интернет доставчика в България трябва да предприемат мерки за спиране и блокиране на достъпа до ThePirateBay и Zamunda за своите абонати.

Решението налага блокиране не само на основните уебстраници, но и на техните огледални сайтове, дори и на такива, които не са специално споменати в съдебното решение. Това ще предотврати нарушенията, извършвани от администраторите на The Pirate Bay и Zamunda срещу музикални продуценти, които са членове на БАМП и имат сродни продуцентски права.

Делото е започнато от БАМП през 2020 година, представлявайки както своите членове, така и големи звукозаписни компании, членуващи в IFPI.

България се присъединява към 20 държави по света, които вече са блокирали The Pirate Bay, включително 13 държави от ЕС. Zamunda, като местен BitTorrent сайт, досега не е блокиран в други страни, защото България доставя над 80% от трафика към него.

Франсис Мур, главен изпълнителен директор на IFPI, заяви:

Приветстваме това решение и въздействието, което то ще има върху ограничаването на незаконния достъп до музика. Нарушаването на авторски права от всякакъв вид причинява сериозна вреда на местните музикални екосистеми и насочва пари далеч от тези, които създават и инвестират в музика.

Според Петя Точарова, изпълнителен директор на БАМП, изходът от това дело е от голямо значение не само за музикалната индустрия, но и за целия творчески сектор в България. Тя заяви:

Приветстваме решението на Софийския градски съд, с което се отбелязва  сериозен напредък в борбата на звукозаписната музикална индустрия срещу онлайн музикалното пиратство. За първи път в България се произнася съдебно решение за блокиране на достъп до пиратски уебсайтове и считаме този прецедент за важна стъпка в правилната посока.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало