Skip links

Сингапурските авиолинии обявиха безплатен Wi-Fi за всички пътници: Твърде много свързаност?

В по-прости времена по време на полет човек можеше да изключи мобилния си телефон, да прочете някоя книга, да се наслади на чаша вино, да гледа филм, просто да си почине, или дори да се осмели да разговаря с друг пътник.

Но понеже вече живеем в епоха на дигитални изисквания и макар че за мнозина би било удобно да останат свързани със света извън самолета, допреди около 5 години летенето означаваше да се изключиш от мрежата (донякъде), дори и за няколко часа.

През последното десетилетие все повече авиокомпании въвеждат безплатни и платени Wi-Fi услуги за своите пътници. В епохата на 5 милиарда дневни потребители на интернет по света все повече хора избират да се възползват от услугата.

Сингапурските авиолинии се присъединиха към списъка на авиокомпаниите, които предоставят на своите пътници безплатен Wi-Fi. Докато безплатният Wi-Fi е достъпен само за пътниците, пътуващи в първа или бизнес класа на други авиокомпании, флотилията от самолети на авиокомпанията ще разшири обхвата на услугата за пътниците във всички класове салони от 1 юли 2023 година.

„В резултат на това клиентите във всички класове салони ще могат да поддържат връзка с близките си, да работят онлайн или да следят последните новини или каналите си в социалните медии, дори от 12 000 метра в небето.“

се казва в съобщение за пресата на Сингапурските авиолинии

ДжетБлу Еъруейс, Делта Еърлайнс, Катарските авиолинии и Норвежките авиолинии са сред малкото авиокомпании, които наистина предлагат висока скорост на Wi-Fi на 12 000 метра във въздуха, но това е свързано с някои уговорки. Степента на достъпност на Wi-Fi услугите се различава при отделните авиокомпании. При повечето авиокомпании пътниците трябва да са част от програмата им за редовни пътници или да заплатят такса, за да получат достъп до премиум план с по-висока скорост на интернет.

По данни на Международната асоциация за въздушен транспорт, световният пътнически трафик се е увеличил след края на пандемията от COVID-19, при която авиосекторът почти бе спрял да функционира. През април 2023 година глобалният пътнически трафик се е върнал на 90% от нивото преди COVID, което означава, че светът е на път да се върне към 4,5 милиарда пътници през 2019 година, според доклад на South China Morning Post (SCMP).

Въпреки това авиокомпанията обяви, че безплатната неограничена Wi-Fi услуга е достъпна на всички самолети, с изключение на седемте самолета Boeing 737-800 NG, които нямат Wi-Fi поддръжка.

За да се възползват от офертата, пътниците трябва да се регистрират за KrisFlyer, програма за награди на Singapore Airlines Group, на борда на самолета или онлайн преди полета.

Според оценки от 2022 година на We Are Social, британска компания, която проследява използването на интернет и социалните медии, потребителите на интернет прекарват около 6 часа дневно в сърфиране и скролване в различни уебсайтове и социални мрежи. Не може да се каже, че наличието на безплатен Wi-Fi непременно ще увеличи тези цифри, но трябва да се запитаме – колко свързаност е твърде много?


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало