Skip links

Скандинавските авиолинии започнаха да приемат резервации за първия си изцяло електрически полет

Днес Скандинавските авиолинии (SAS) започнаха да приемат резервации за първите си търговски полети със самолети, задвижвани с електричество, които ще полетят през 2028 година.

Това стана ясно от съобщение за пресата на компанията.

По обяд централноевропейско време авиокомпанията откри регистрация за 30 места за един от трите си изцяло електрически встъпителни полета.

SAS не уточнява нито откъде ще излетят самолетите, нито къде ще кацнат. В този смисъл тя няма да изисква плащане до 30 дни преди излитането.

Всички резервации са безплатни, а местата могат да се прехвърлят безплатно. Авиокомпанията се възползва от тази възможност, за да напомни на клиентите си, че винаги е била новатор в сферата на авиацията.

„Още от създаването си през 1946 година SAS е един от пионерите в авиоиндустрията, като например е първият търговски авиопревозвач, който прелита над Северния полюс, за да съкрати значително времето междуконтинентален полет.“

заяви Анко ван дер Верф, президент и главен изпълнителен директор на SAS

„Това е новаторска дейност, за която SAS получи наградата „Колумб“. Фактът, че сега можем да поканим нашите пътници на следващия важен етап в бъдещето на авиацията, е естествено продължение на този пионерски дух и значителна стъпка по пътя ни към по-устойчива авиация.“

допълва още той

Целта на SAS за нулеви въглеродни емисии

Компанията има амбициозни планове да използва хибридния електрически регионален самолет ES-30 на стартъпа Heart Aerospace. Авиокомпанията твърди, че новият самолет ще произвежда нулеви емисии на CO2, NOX или ултрафини частици.

Това е така, защото четирите електрически двигателя на ES-30 са проектирани да използват комбинация от батерии и хибридни турбогенератори.

„Целта на SAS е нулеви въглеродни емисии до 2050 година. Важна част от постигането на тази цел е разработването и използването на технологични иновации като електрически самолети при по-кратки пътувания.“

се казва в изявлението на фирмата

Цената на полетите е определена на 1 946 шведски крони (180 долара), тъй като 1946 година е годината на първия полет на SAS.

Също така, през февруари тази година в САЩ беше представен специално конструиран независим товарен електрически самолет от Pyka. Кръстен Pelican Cargo, за него тогава се казваше, че е най-големият товарен самолет с нулеви емисии и първото автономно превозно средство от своя клас.

„Проектирахме този самолет, за да елиминираме емисиите на CО2 от логистичната верига, като същевременно предлагаме значително предимство в скоростта спрямо наземния транспорт и оперативни разходи, които са част от тези на конвенционалния въздушен транспорт.“

заяви Майкъл Норча, главен изпълнителен директор и съосновател на Pyka по време на представянето


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало