Skip links

Скритият любимец сред езиците за програмиране

Програмистите харесват екзотични езици, според ново проучване на Stack Overflow
(снимка: CC0 Public Domain)

Новата годишна класация на най-големия форум за програмисти в света, Stack Overflow, е изненадваща на фона на масовото възприятие от други рейтинги, че Python е любим език на разработчиците. ИТ професионалистите са избрали както най-използван, така и любим език  през 2023 г., но и в двата случая това изобщо не е Python.

Оказва се, че “народният” рейтинг на Stack Overflow е напълно различен от тези, които изготвят частните компании. Например, в рейтинга на Tiobe езикът Python е на първо място по популярност, той е лидер от октомври 2021 г. Но според проучването на Stack Overflow, през настоящата година Rust е най-любимият език за програмиране.

Около 30,6% от респондентите биха искали да го изпробват, а над 84,6% вече имат опит с него и планират да пишат допълнително на Rust. Това са най-високите показатели спрямо всички останали езици. В частност, за Python резултатите са съответно 39,81% и 66,52%, а за JavaScript около 40% и 57,83%.

Млад език

Rust е много млад език, който се разработва от 2006 г. и видя бял свят за първи път през юли 2010 г. Зад него стои бившият служител на Mozilla Грейдън Хоаре. Rust достигна първата си стабилна версия с индекс 1.0 през май 2015 г. Към момента актуалната му версия е 1.7, която беше пусната на 1 юни 2023 г.

Любовта на анкетираните от Stack Overflow към Rust не е неочаквана. Това е чувство, което се засилва у програмистите година след година. Rust беше признат за най-обичания език още през 2021 г., а през миналата година също зае първо място в тази класация, въпреки че тогава конкуренцията беше по-напрегната.

Но през 2023 г. правилата за съставяне на рейтинга бяха леко преработени. По-рано, в продължение на няколко години, авторите на класацията питаха разработчиците какъв език са използвали миналата година и на какъв език биха искали да пишат през следващата година. Новата рейтингова система не попречи на Rust отново да бъде на първо място.

Факторът “тъмна мрежа”

Възможно е програмисти, които обитават предимно тъмната мрежа, също да са помогнали за запазване на лидерството на Rust. Този език е много популярен сред киберпрестъпниците, тъй като все още е сравнително по-рядко използван. С него те мамят анализа на сигнатурата, например, скривайки троянски кон, написан на C, в буутлоудър, създаден с Rust. Хакерите също напълно пренаписват ранните си творения на Rust.

Но нарастващата популярност на Rust сред легалните програмисти може да накара хакерите да загубят интерес към него. В този случай те имат в резерв още по-рядко използвани езици като Go, D и Nim.

Най-популярните езици

Окончателните данни, публикувани от Stack Overflow, са резултат от проучване сред 90 хиляди програмисти от цял ​​свят. Според техните отговори, JavaScript е най-често използваният език през 2023 г. с резултат от 63,61%.

В Топ 3 не попадат нито C, нито C ++, нито C# – тези езици затварят Топ 10 с резултати съответно 19,34%, 22,42% и 27,62%. Вместо това в челната тройка, освен JavaScript, са HTML, който дели второ място със CSS (52,97%), и Python (49,28%).

SQL, TypeScript и Java, както и Bash, също си пробиха път в челната десетка на класацията на Stack Overflow.

Екзотика и динозаври

Според новия рейтинг, през 2023 г. мнозинството от програмистите предпочитат „екзотиката“. Сред любимите им езици са слабо известните Clojure, Elixir, Raku и Zig, за които мнозина вероятно дори не са подозирали, че съществуват.

В същото време ИТ хората наистина не искат да пишат на древни езици за програмиране – те посочват COBOL от 1959 г. като най-мразен. Езикът Matlab е в подобна ситуация, въпреки че е доста по-млад – първата му версия излиза през 1984 г., само няколко години преди дебюта на много по-популярния Python.

AI помощниците навлизат трайно

Програмистите също признават, че са “пристрастени” към виртуалните асистенти. 77% от анкетираните напълно одобряват използването им, а 70% съобщават, че или планират да започнат да използват асистенти, базирани на изкуствен интелект, или вече ги използват и няма да ги изоставят в бъдеще.

Популярността на AI асистентите сред програмистите почти не се влияе от техния опит в професията – сред начинаещите програмисти около 82% използват асистенти, а при опитните това правят около 70%.

Copilot, който се появи през 2021 г., е най-търсеният AI помощник за програмиране в проучването. Той е част от хранилището на GitHub на Microsoft и програмистите го използват, въпреки че краде кода на други разработчици.

source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало