Skip links

След Титаник: трагичната съдба на батискафа Титан на компанията OceanGate Expeditions

Десеттонният „Титан„, собственост на компанията OceanGate Expeditions, изчезна от радарите на 19-ти юни сутринта, около час и 45 минути след спускането си край бреговете на Кейп Код, Масачузетс. На 22-ри юни 2023 г. бяха открити останките от туристическия подводен апарат с петима пътници на борда, който се отправи към мястото на потъването на знаменития кораб „Титаник“, който се намира на дълбочина 4 км. в Атлантическия океан, на 60 км. От Нюфаундленд, Канада. След като спасителите направиха връзка между останките и изчезналия батискаф, OceanGate обяви, че пътниците на борда на кораба се считат за мъртви. Екипажът включваше генералния директор на експедициите на OceanGate, британски бизнесмен, френски водолаз и изследовател, както и баща и син от Пакистан.

OceanGate Expeditions е единствената компания, която предлага подводни екскурзии за 250 000 долара. Когато се разчу, че плавателният съд е изчезнал, в интернет започна разгорещена дискусия относно новината. И както винаги се случва, с всяка нова подробност започнаха да се появяват мемове: за самия батискаф, за туристите, за проклятието на „Титаник“. Всъщност проклятие няма и „Титаник“ не е виновен за катастрофата. Виновно е баналното пренебрегване на мерките за безопасност и отчасти лошият късмет. В крайна сметка стана известно, че батискафът не е бил надлежно тестван и проверен за надеждност и безопасност.

Тази история е още едно важно напомняне, че никога не трябва да се пренебрегват мерките за безопасност. Особено при гмуркане на големи дълбочини.

OceanGate

Стоктън Раш е главният изпълнителен директор на OceanGate Inc, основана през 2009 г. Според уебсайта на компанията OceanGate е частна компания със седалище в Еверет, Вашингтон. ОушънГейт (OceanGate) се занимава с „разширяване на достъпа до океанските дълбини чрез иновации от следващо поколение подводни апарати с екипаж и платформи за спускане„.

Компанията заявява:

„Нашият флот от пет подводни апарата може да се гмурка на дълбочина до 4000 метра и представлява уникална платформа за изследване на океанските дълбини“.

OceanGate още през 2018 г. възнамеряваше да достигне мястото на корабокрушението, но отложи операциите поради лоши метеорологични условия.

OceanGate прави опити за подобни мисии още от 2017 г., като през 2021 г. за първи път успешно достигна до мястото на потъването на „Титаник“ и след това отново през 2022 г. Според уеб сайта на компанията за лятото на 2023 г. са планирани 18 експедиции. Мисиите отнемат до 10 дни, осем от които са в морето, и струват на пътниците по 250 000 долара. Експедициите от петима души обикновено включват трима платили пътници, както и двама членове на екипажа, които водят групата. Единственият известен пътник сред петимата изчезнали е Хамиш Хардинг, британски бизнесмен и авиатор, чието семейство потвърди, че е включен в експедицията в понеделник. В публикации в социалните мрежи в неделя Хардинг заяви, че групата е достигнала мястото над „Титаник“ и планира да се гмурне в 4 ч. сутринта в понеделник.

„Експедицията от тази седмица вероятно ще бъде първата и единствена пилотирана мисия до „Титаник“ през 2023 г., вероятно защото Нюфаундленд преживя исторически сурова зима“, заяви Хардинг в Инстаграм.

Пасажерите на „Титан“: Хамиш Хардинг, Пол-Анри Наржоле, Стоктън Ръш, Шахзада Дауд и синът му Сулеман Дауд

В понеделник сутринта бе изпратен специализиран спасителен екип, след като групата официално бе обявена за изчезнала.

Титан

„Титан“ е единственият в света подводен апарат от въглеродни влакна, който може да спусне петима души на дълбочина 4 000 метра (13 123 фута). Това е подводницата, която компанията използва, за да изследва останките от кораба RMS Titanic по време на ежегодните си експедиции. Уникалната способност на „Титан“ да превозва петима души позволява на няколко специалисти от мисията, учени и експерти по темата да споделят уникалното преживяване на гмуркането в дълбокия океан.

Вътрешността на подводницата е добре осветена и сравнително удобна за петима души. Вътрешното налягане остава постоянно, така че на туристите не се налага да преминават през процес на декомпресия в края на гмуркането. Въздухът във вътрешността на подводницата се рециклира по същия начин, както въздухът в космически кораб. Вътрешната температура обикновено е само с няколко градуса по-висока от температурата на водата навън, така че е препоръчително да се носят няколко слоя дрехи по време на гмуркането.

В допълнение към „Титан“ компанията разполага и с друг тип батискаф – „Циклоп-1“ (Cyclops-1). Подводницата „Циклоп-1“ на OceanGate Inc. може да превозва до петима души на дълбочина до 500 метра (1640 фута).

Потъналият кораб „Титан“ е един от пилотираните подводни апарати, с които компанията може да се похвали. Според компанията „Титан“ е „по-лек по тегло и по-икономичен при придвижване от всяко друго дълбоководно превозно средство“. Той се използва за проучвания на обекти, инспекционни проучвания и събиране на данни. Със своята „иновативна техника“ и „стандартна технология“ Титан има „уникално предимство“ пред другите дълбоководни подводници и е по-лесен за експлоатация. Освен това тя разполага със система за наблюдение на състоянието на корпуса в реално време (RTM), която според компанията е ненадмината защитна функция, която оценява целостта на корпуса по време на всяко гмуркане. Тя също така осигурява необходимото ранно предупреждение за целостта на корпуса, което в случая явно не е помогнало.

Според уебсайта на компанията „Титан“ е осъществил успешни пътувания през 2021 и 2022 г. През 2022 г. репортерът на CBS Дейвид Поуг рискува да се гмурне на „Титан“, за да разгледа „Титаник“. Преди да се гмурне, той е трябвало да подпише документ, в който се посочва, че подводницата е „експериментална“ и „не е одобрена от нито един регулаторен орган“.

В клипа Ръш показва тръбопроводите в кораба, като казва, че ги е купил от доставчик на кемпери на Camping World, и казва, че „контролираме всичко“ с помощта на геймпад. Корабът използва строителни тръби като баласт. Ръш обяснява, че корабът с високо налягане, който поддържа налягането и качеството на въздуха за поддържане на човешкия живот в продължение на километри под водата, „изобщо не е занаятчийски“ и е разработен с помощта на Boeing и NASA.

Компанията използва Starlink за своите морски комуникации.

„Титан“ е единствената подводница с петима пътници, способна да се гмурка на дълбочината на „Титаник“, което е половината от дълбочината на Атлантическия океан“, каза Раш пред CBC миналата година. „Няма превключватели или предмети, в които да се блъскаме, имаме само един бутон за включване на машината. Не би трябвало да изисква много умения. Всичко останало се извършва със сензорни екрани и компютри, така че наистина ставате част от машината“.

Непредсказуемият Атлантик

OceanGate не е единствената компания за подводен туризъм. Според наличните данни Bluefish също предлага обиколки на „Титаник“. Още през 2015 г. бе съобщено, че компанията взима 60 000 долара за екскурзия до „Титаник“ през периода 2019-2020 г. Директорът на Bluefish Стив Симс тогава заяви:

„Титаник наистина завладява умовете на широка публика. И все пак повече хора са били в космоса, отколкото са гледали „Титаник“.

Експедицията OceanGate предлага на туристите да изпробват различни роли в мисията. Ролите могат да варират в зависимост от експедицията:

 • Специалист по сонарно и лазерно сканиране
 • Сонарно и лазерно сканиране на корабокрушения и потънали артефакти
 • Фотография и видеозапис
 • Контрол на бордовата камера
 • Комуникация и проследяване
 • Наблюдение и документиране на артефакти или морски обитатели
 • Обучение по гмуркане
 • Обслужване на подводния апарат след гмуркане
 • Гмуркане
 • Медии
 • Съдействие при оперативното планиране на гмуркането

Катастрофалния взрив

Сега медиите си припомниха, че пилотът на подводницата, нает да оцени подводния апарат „Титан“, е предупредил през 2018 г., че неговата система за наблюдение на корпуса ще открие повреда „само няколко милисекунди преди експлозията“.

Останките на „Титан“ бяха открити на около 500 метра от потъналия „Титаник“. Служители на бреговата охрана заявиха, че все още разследват какво се е случило с кораба. Бреговата охрана на САЩ потвърди в сряда, че е засякла подозрителни подводни звуци с помощта на хидроакустични шамандури – чувствителни микрофони, прикрепени към буйове, пускани от самолети, прелитащи над зоната на търсене.

Преди това списание Rolling Stone съобщи, че спасителите на канадски самолет са засекли „пукане“ през 30-минутни интервали от района, където е изчезнала подводницата. Известен експерт по издирване и спасяване на подводници заяви, че звуците могат да означават, че плавателният съд се е намирал по-близо до повърхността, отколкото се предполагаше първоначално. Но бреговата охрана заяви в четвъртък, че „по всичко личи, че няма връзка между шумовете и местоположението на морското дъно“.

Ако спасителните екипи бяха успели да намерят кораба, те все пак трябваше да разработят стратегия за изваждане на батискафа от такива дълбочини, – нещо, което досега никой не е правил. Много малко плавателни съдове могат да се гмуркат на такава дълбочина и със сигурност не и водолази.

По-рано експертите предполагаха, че запасите от кислород на екипажа ще свършат в четвъртък сутринта. Въпреки това в четвъртък бреговата охрана на САЩ заяви, че издирването ще продължи поне до края на деня.

Вероятно е имало някаква неизправност в подводницата „Титан“, която е довела до повреда на корпуса и до „катастрофална имплозия„. Причината може да е била теч или прекъсване на електрозахранването. Съществува и вероятност за възникнал малък пожар, дължащ се на късо съединение в електрозахранването, който да е повредил електронните системи на кораба, използвани за навигация и управление на кораба. Шансовете за оцеляване при подобна експлозия, която в случая всъщност е имплозия, са нищожни и на практика никакви.

След имплозията корпусът на „Титан“е бил моментално смачкан от огромното налягане на водата на толкова голяма дълбочина. Роботизирано превозно средство за гмуркане, изпратено от канадски кораб, откри на морското дъно отломки от „Титан“ в четвъртък сутринта на около 1600 фута (488 метра) от носа на „Титаник“, на две и половина мили (4 км) под повърхността, в една от зоните на Северния Атлантик, каза контраадмиралът от бреговата охрана на САЩ Джон Маугер пред репортери.

По-късно стана ясно, че пет големи фрагмента от „Титан“ са били открити в зоната с отломки, останали след разпадането ѝ, сред които са били конусът на опашката на подводницата и две секции от корпуса под налягане, казаха служители на бреговата охрана. Не се споменава дали са забелязани човешки останки.

„Намерените от нас отломки показват, че е имало катастрофална имплозия на превозното средство“, каза Маугер, цитиран от Ройтерс.

Така бе сложен края на многонационалното петдневно издирване за плавателния съд.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало