Skip links

Служителите на Meta не искат да работят в метавселена, която те самите разработват

По време на пандемията, когато колегите се срещаха само чрез видео-разговори, интересът на ръководителя на Meta (тогава Facebook) към виртуалната реалност изглеждаше оправдан. Компанията смени името си и обяви за свой приоритет „метавселената“ – виртуален свят за съвместно забавление и работа. Но служителите на самата Meta все още не бързат да се гмурнат в нея.

Meta все още продава тази идея на корпоративните клиенти и потребителите. Вчера компанията анонсира VR-очилата Quest 3, които предизвикват положителни емоции, а в понеделник Apple вероятно ще представи собствено устройство със сходно наименование, превръщайки се в пряк конкурент на Meta. Но засега дори самата Meta не практикува това, което проповядва – нейните служители не използват VR-очилата и не организират виртуални семинари, пише Bloomberg, позовавайки се на информация от 11 служители на компанията. Редовните посещения в метавселената се избягват дори и от онези, които по време на своята работа изграждат тази много виртуална реалност, каза един от служителите на Meta, пожелал анонимност.

Компанията предоставя очилата само на онези служители, които решат да участват във вътрешна програма за тестване на новите функции на Metaverse, преди да бъдат пуснати за широкия кръг потребители – останалите могат да претендират само за отстъпка. В някои подразделения по-често се експериментира с работните срещи във виртуалната реалност, но беше решено да се откажат от тази идея – това е неудобно, а в самата метавселена има твърде много бъгове. Продължителното използване на VR очилата може да причини гадене и дискомфорт, признават от Meta и препоръчват да си правите почивка на всеки 30 минути. Графиката в метавселената силно отстъпва на тази от реалния свят: анимационните аватари без крака изглеждат смешни и непрофесионални, а самата необходимост да носите очила е смущаваща. В резултат на това, само няколкостотин хиляди души използват платформата Horizon Worlds, която е първият опит на компанията да изгради метавселена.

От Meta отказват да предоставят данни относно това как служителите на компанията използват метавселената. Сътрудниците казват, че това зависи от отдела и длъжността: някои посещават виртуалния свят всяка седмица, други са принудени да го правят в името на големите срещи и събития, а трети могат да си позволят да пренебрегнат това задължение напълно – предимно тези, които работят лично в офиса. Ръководството на компанията вече активно се противопоставя на дистанционната работа, за която се съгласиха през годините на пандемията, и насърчиха служителите си да идват лично. Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг наскоро цитира вътрешно проучване, което показва, че начинаещите инженери се представят по-добре, когато работят рамо до рамо с колегите си поне три дни в седмицата. Компанията ще увеличи посещаемостта в офисите, още повече, че наетите площи в името на икономията започнаха да намаляват.

Meta продаде няколко очила на търговци от Walmart и консултантската фирма Accenture за провеждане на обучения и срещи за виртуална реалност. Но дори служителите, които провеждат демонстрациите, не използват VR-очилата в работата си. А ръководството на Meta продължава да харчи милиарди долари за технологии в метавселената.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало