Skip links

Сондата BepiColombo прелетя на едва 236 километра от Меркурий

BepiColombo е съвместна мисия на Европейските космически агенции (ESA) и Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA). На 19 юни 2023 г. в 20:34 часа (GMT+2) сондата завърши успешно третата от шестте си близки срещи с Меркурий, като прелетя на едва 236 километра от повърхността на планетата.

BepiColombo се състои от два спътника, изстреляни заедно: Mercury Planetary Orbiter (MPO) и Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO). С тяхна помощ мисията ще извърши цялостно изследване на Меркурий, включително характеризиране на неговото магнитно поле, вътрешна и повърхностна структура.

Сондата е изстреляна с ракета Ariane 5 на 20 октомври 2018 г. и се очаква да влезе в орбитата на Меркурий на 5 декември 2025 г. след прелитане край Земята, две прелитания край Венера и шест прелитания край Меркурий. Основната цел на това прелитане e да се използва гравитацията на планетата, за да се забави космическият кораб. Когато BepiColombo се приближава до Меркурий, той изпитва гравитационното влияние на планетата, което ще доведе до намаляване на скоростта и промяна в посоката му.

3.5 километра в секунда

Франк Будник, експерт по динамиката на полетите в ESA, обяснява, че по време на прелитането скоростта на космическия кораб спрямо Меркурий е 3.5 километра в секунда – малко над половината от скоростта му по време на предишните прелитания. Прелитането допълнително намалява величината на скоростта на космическия кораб в сравнение със Слънцето с 0,8 километра в секунда и променя траекторията му с 2,6 градуса. Преди Меркурий в крайна сметка да улови BepiColombo в гравитационната си примка, са планирани още три прелитания. Те ще се случат през септември 2024 г., декември 2024 г. и януари 2025 г.

Изображение наа Меркурий, заснето от BepiColombo няколко часа преди най-близкото му прелитане покрай планетата. Разстоянието между сондата и Меркурий тук е 121 000 километра. Източник: Twitter/ESA_Bepi

По пътя към Меркурий, инструментите на BepiColombo предоставят на изследователите уникална възможност за измерване на кипящата среда около планетата. Освен това космическият кораб носи три камери за наблюдение с ниска разделителна способност, които ще заснемат черно-бели изображения на до голяма степен неизследвания скалист свят.

Констатациите от предишните две прелитания вече са дали интересни научни резултати, включително измервания на южната магнитосфера на Меркурий и състава на заредените частици в този регион. Йоханес Бенкхоф, изследовател по проекта BepiColombo в ESA, подчертва значението на събирането на данни по време на прелитанията, за да се гарантира правилната функционалност на инструментите и да се сравнят данните с тези, събрани от космическия кораб MESSENGER на NASA между 2011 г. и 2015 г.

Актуална информация за местоположението на BepiColombo можете да намерите тук.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало