Skip links

Сондата Juno засне светкавица в полярния вихър на Юпитер, разкривайки безпрецедентно извънземно метеорологично време

Мисията на НАСА за изследване на космоса не спира да привлича вниманието на обществеността, като редовно публикува впечатляващи и подробни изображения на Слънчевата система. Неотдавна сондата „Джуно“ (Juno) засне поразително изображение на мълния по време на гръмотевична буря на Юпитер. Това изображение, направено по време на 31-вото прелитане на сондата Juno около Юпитер, показва светкавица във вихъра, който се завихря близо до северния полюс на газовия гигант. Това наблюдение разкрива нови аспекти на метеорологията и състава на планетата.

Юпитер, най-голямата планета в нашата Слънчева система, отдавна е обект на научни изследвания. Със своите гигантски бури и сложен състав той представлява богато поле за изучаване динамиката на газовите планети гиганти.

Нова глава в тази история бе разкрита наскоро благодарение на сондата на НАСА „Джуно“. Джуно е в орбита около Юпитер от 2016 г. насам и засне снимки на мълнии по време на юпитерова буря, предлагайки безпрецедентен поглед към метеорологичните явления на планетата.

Буреносното време

Времето на Юпитер е много бурно. Гигантското му червено петно – вихър, по-голям от този на Земята – се върти от векове. Бурни облаци от вода и амоняк се движат през атмосфера, в която преобладават водород и хелий. Уловените от „Джуно“ мълнии вероятно са се появили в облаци, съставени от разтвор на амоняк и вода, които силно се различават от земните облаци, съставени от водни пари.

На Земята мълниите възникват главно от водните облаци и най-често в близост до екватора. На Юпитер обаче температурата и налягането в атмосферата на планетата са такива, че амонякът може да кондензира и да образува облаци.

В атмосферата на Юпитер има и вода, макар и в много по-малки количества от водорода и хелия. Затова мълниите на Юпитер вероятно са резултат от взаимодействието на водата и амоняка в тези облаци и се наблюдават най-често в близост до полюсите. Това разграничение подчертава разнообразието на метеорологичните явления в Слънчевата система.

Мисията Juno: задълбочен поглед към Юпитер

Изстреляната през август 2011 г. мисия Juno на НАСА има за цел да проучи Юпитер. Сондата има за цел да проникне през гъстата облачна покривка и да разкрие структурата, атмосферата и магнитните полета на планетата. В търсене на улики за фундаменталните процеси и условия, които са оформили нашата Слънчева система, „Джуно“ ще помогне да се разбере произходът и еволюцията на Юпитер.

Тази снимка е направена от Juno по време на 31-вото му близко прелитане до Юпитер на 30-ти декември 2020 г., се казва в съобщение на НАСА. През 2022 г. ученият Кевин М. Джил обработи изображението от суровите данни, заснети от инструмента JunoCam на борда на сондата. По времето, когато е получено необработеното изображение, Juno се намира на около 32 000 км над облаците на Юпитер, на географска ширина от около 78 градуса, докато се приближава към планетата.

През следващите месеци „Джуно“ ще продължи да обикаля около Юпитер, като сондата ще премине над нощната страна на гигантската планета. Това ще даде допълнителни възможности за заснемането на нови изображения от подобен род.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало