Skip links

Сондата MAVEN на НАСА засне зашеметяващи ултравиолетови изображения на Марс

НАСА публикува две ултравиолетови снимки на Марс, направени от сондата MAVEN.

MAVEN, което е съкращение от Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN беше изстреляна преди почти десетилетие – на 18 ноември 2013 година.

Според съобщението на НАСА, двете изображения са заснети от орбиталния космически апарат от различни точки по орбитата на планетата. Тези глобални изгледи на Марс са направени през 2022 година и 2023 година, когато планетата се е приближавала към противоположните краища на елиптичната си орбита.

Какво показват изображенията?

Първата снимка е направена през лятото в южното полукълбо на Марс през юли 2022 година.

„Басейнът Аргир“, един от най-дълбоките кратери на Марс се появява в долния ляв ъгъл, изпълнен с атмосферна мъгла (изобразен тук в бледорозово). Дълбоките каньони на Valles Marineris се появяват в горния ляв ъгъл, изпълнени с облаци (оцветени на това изображение в кафяв цвят)“, се описва в изявлението на НАСА.

На забележителното изображение в горната част е изобразена южната полярна ледена шапка, а в долната част с бял цвят е изобразена свиваща се ледена шапка вследствие на топлото лято.

Второто изображение е направено в северното полукълбо през януари тази година, когато Марс е достигнал най-отдалечената точка в орбитата си от Слънцето. Вижда се обгърнат с бели оттенъци, които представляват изобилието от облаци, които се появяват в севернополярната област в резултат на смяната на сезоните.

В долния ляв ъгъл на изображението се виждат дълбоките каньони на Valles Marineris в зеленикав загар, както и различни кратерни структури.

„Озонът, който изглежда пурпурен на този ултравиолетов изглед се е натрупал по време на хладните полярни нощи на северната зима. След това той се унищожава през северната пролет чрез химически реакции с водните пари, които по това време на годината са ограничени до ниските височини на атмосферата.“

допълва НАСА

Снимките са направени с инструмента IUVS на MAVEN

Ултравиолетовият спектрограф (IUVS) на MAVEN засне тези забележителни ултравиолетови изображения. Според НАСА, инструментът е проектиран да измерва ултравиолетовите вълни с дължина от 110 до 340 нанометра, които попадат извън видимия диапазон.

Ултравиолетовите дължини на вълните могат да дадат представа за марсианската атмосфера, както и да предложат по-добро разбиране на различните характеристики на повърхността.

Новопубликуваните снимки са подобрени, за да се разберат по-добре марсианските характеристики. Изображенията са създадени чрез промяна на нивата на яркост на 3 диапазона на ултравиолетовите вълни, представени като червени, зелени и сини.

Атмосферният озон е изобразен в лилаво, докато облаците и мъглите са изобразени в бяло или синьо. Марсианската повърхност, от друга страна, се изобразява в зелени нюанси.

Сондата MAVEN навлезе в марсианска орбита през септември 2014 година. Тя беше изстреляна с цел събиране на данни и наблюдение на горните слоеве на атмосферата на Марс, включително йоносферата, както и на взаимодействието ѝ със Слънцето и слънчевия вятър. Снимките и данните за тези аспекти могат да помогнат на учените да разгадаят сложността на това как Марс е загубил атмосферата си преди милиарди години.

Освен това инструментите на космическия апарат могат да събират научни данни за различни параметри, включително атмосфера, температура и наличие на течна вода.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало