Skip links

SpaceX изстреля поредната партида спътници Starlink „V2 Mini“ в орбита

SpaceX издигна още една партида от своите интернет сателити Starlink „V2 Mini“ като част от тестова кампания преди изстрелването на следващото поколение спътници Starlink 2.0.

Една от ракетите Falcon 9 на SpaceX изстреля 22 от новите спътници рано сутринта в неделя, 4 юни. Мисията стартира в 8:20 ч. сутринта местно време на „космическия стартов комплекс 40“ в космодрума Кейп Канаверал във Флорида.

Само 8 минути по-късно първата степен на Falcon 9 извърши автоматизирано кацане в Атлантическия океан.

В същия ден в който SpaceX изведе новата партида спътници Starlink в ниска околоземна орбита, компанията планираше да изстреля и товарната ракета Dragon към Международната космическа станция (МКС). Лошите метеорологични условия обаче принудиха SpaceX да отложи това изстрелване за днес.

В актуализирано съобщение в Twitter, от SpaceX заявиха, че мисията за снабдяване на МКС е насрочена за 11:47 ч. източноевропейско време днес, и че екипите ще продължат да следят времето, което е 60% благоприятно за изстрелване.

Междувременно изстрелването на Starlink V2 Mini се състоя на 13-годишнината от първото в историята изстрелване на Falcon 9 на SpaceX през 2010 година.

Спътниците V2 Mini на SpaceX са тестова база за технологии, които в крайна сметка ще бъдат използвани в спътниците Starlink 2.0 на компанията, които ще бъдат изстрелвани предимно от борда на огромната ракета Starship. Според SpaceX, новите спътници осигуряват по-голям широколентов капацитет от стандартния модел. Освен това те разполагат с електрически задвижващи системи Hall thruster, които осигуряват двойно по-голяма тяга.

В Twitter малко след първото изстрелване на Starlink V2 Mini през февруари, от SpaceX заявиха, че V2 Mini включва ключови технологии – по-мощни антени с фазирана антенна решетка и използване на Е-лента за пренос, които ще позволят на Starlink да осигури ~4 пъти по-голям капацитет на спътник в сравнение с предишните версии.

Разрастващото се мегасъзвездие от спътници Starlink на SpaceX

SpaceX вече е изстреляла около 4 400 спътника Starlink в ниска околоземна орбита. Според уебсайта на харвардския астроном и астрофизик Джонатан Макдауъл, в момента SpaceX разполага с повече от 4000 активни спътника Starlink в орбита.

SpaceX има разрешение от Федералната авиационна администрация (FAA) да изведе в орбита още 12 000 спътника и е подала заявление за разрешение да изведе още 30 000 след това. Спътниците Starlink представляват по-голямата част от спътниците в орбита днес. Големият им брой предизвика известна загриженост от страна на учени и организации, включително НАСА, която заяви, че мегасъзвездието от спътници може да попречи на способността ѝ да открива потенциално опасни астероиди.

Вчерашната мисия бе 37-то изстрелване на SpaceX за годината досега и общо 237-та успешна мисия. Компанията продължава да се подготвя за второто изстрелване на своята масивна ракета Starship, въпреки че в момента тя е в центъра на съдебно дело, заведено от екоактивисти срещу FAA след първото си изстрелване.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало