Skip links

SpaceX съобава, че е „усъществила“ комуникация със своите нови спътници Starlink V2 Mini

Starlink V2 Mini на SpaceX, по-малката тестова версия на спътниците от следващо поколение Starlink V2 вече активно предават данни обратно към Земята.

В подадена от Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) информация SpaceX обяви, че е „усъществила комуникация“ между спътниците и лицензирани станции в САЩ, както първо съобщи PCMag.

Въпреки че знаем, че спътниците са започнали да работят, все още не знаем със сигурност дали са започнали да предават интернет данни на клиентите на Starlink.

SpaceX изстреля първата партида спърници Starlink V2 Mini през февруари. Тогава компанията обясни, че те са по-големи от стандартните сателити V1, но по-малки от V2, които в крайна сметка ще бъдат изведени в орбита с помощта на бъдещата ракета за многократна употреба на компанията Starship.

Спътниците Starlink V2 ще бъдат твърде големи, за да летят на борда на ракетата Falcon 9 на SpaceX, затова като заобиколен вариант SpaceX тества технологията чрез по-малките V2 Mini, които също ще помогнат за осигуряването на високоскоростни честоти за клиенти, използващи по-мощни антени. SpaceX изстреля последната си партида спътници V2 Mini през юни.

Добри новини за астрономическата общност

Едно от предимствата на спътниците V2 Mini е, че те са по-малко ярки от стандартните спътници на Starlink. Ново проучване в arXiv, показва, че те са приблизително 10 пъти по-слаби от стандартните версии. Също така, настоящите спътници Starlink тежат около 260 килограма, но бъдещите версии ще тежат около 1250 килограма.

Това ще бъде добре дошло за астрономическата общност, част от която се е организирала срещу сравнително нерегламентираните изстрелвания на спътници на Starlink. Неотдавна SpaceX работеше заедно с Федерацията на астрономическите дружества по методи за затъмняване на своите спътници и предотвратяване на появата им при астрономически наблюдения.

SpaceX вече има повече от 4250 сателита в орбита и чака одобрението на FCC за изстрелването на още десетки хиляди. Компанията ще трябва да продължи да работи с астрономическата общност за намиране на решения, за да избегне ответни реакции срещу услугата си – дори НАСА предупреди, че спътниците на Starlink може да попречат за откриване на потенциално опасни астероиди, които се насочват към Земята.

Все пак стандартните сателити V2 ще бъдат по-големи, така че предстои да видим дали ще бъдат толкова тъмни, колкото Mini версията, която току-що започна да комуникира с наземните станции.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало