Skip links

Според Apple, iOS 16 е инсталирана на 81% от всички iPhone-и по света

Световната конференция на разработчиците на Apple (WWDC) е съвсем близо и както преди събитието ще открехне завесите към чисто новата версия на iOS – iOS 17, но преди компанията да се сбогува с iOS 16, тя публикува някои важни статистически данни за настоящата версия на мобилната операционна система.

Apple твърди, че iOS 16 в момента работи на 81% от всички iPhone-и. За сравнение, в началото на тази година, почти 72% от iPhone-ите са били с най-новата операционна система. Около 13% от всички смартфони на компанията в момента работят с iOS 15, докато 6% от iPhone-ите са с неуточнени по-стари версии.

Статистиката представя положителна перспектива за iOS 16

81% от всички iPhone-и, работещи с най-новата операционна система не е малко. Според най-новите събрани данни (към 23 април 2023 година) по света има повече от 1,8 милиарда активни iPhone-и. Това означава, че повече от 1,4 милиарда устройства в момента работят с iOS 16.

В случая с iPhone-ите, излезли през последните 4 години, общо 90% от всички тях работят с iOS 16, а според данните, събрани на 1 юни, около 8% работят с iOS 15, докато 2% от наскоро излезлите устройства все още са с по-стари версии.

Сравнение на тези данни с данните за Android 13

Apple пусна iOS 16 през септември миналата година, а Google пусна Android 13 в същия период. За да бъдем точни, Android 13 бе напълно готов за инсталиране през октомври 2022 година. Въпреки това, според данните от Android Central, само 12,1% от активните устройства с Android работят с тази версия.

По традиция устройствата на Apple приемат по-често най-новата версия на iOS и случаят с iOS 16 е същият, но успехът на най-новата версия е доста впечатляващ, тъй като идва след неочаквано по-слабото представяне на iOS 15.

При iPadOS 16 положението е същото

Според Apple, подобно на iOS 16, iPadOS 16 е отбелязала значително по-голямо приемане сред таблетите на Apple. Последните данни споделят, че 71% от всички активни iPad-и в момента са с най-новата версия на iPadOS. Това представлява забележително повишение в сравнение с процента на приемане, който през февруари беше 50%.

Нещо повече, ако се вземат предвид iPad-ите, пуснати на пазара през последните 4 години, 76% от общия брой устройства са с iPadOS 16. 15% от тях са с iPadOS 15, а останалите 6% все още са с ранна версия на операционната система.

Като се има предвид докладът от февруари, процентът на приемане на най-новите операционни системи на Apple значително се е увеличил, но има основателна причина, поради която в началото на тази година iPadOS 16 не отбеляза висок процент на приемане. Операционната система имаше доста бъгове, но изглежда, че Apple се е справила с проблемите доста бързо и, разбира се, операционната система има повече функции от преди.

Не е нужно да се казва, че приемането на iOS 16 и iPadOS 16 върви много добре за Apple и тъй като бавно се приближаваме към iOS 17 и iPadOS 17, би било чудесно да има подобни темпове на приемане и на новите операционни системи.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало