Skip links

Според доклад, от миналата година насам към световните ядрени запаси са добавени още 86 ядрени оръжия

В тревожен доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) се посочва, че броят на ядрените оръжия в света се увеличава. Това показва, че светът „навлиза в един от най-опасните периоди в човешката история“. Това е особено валидно, тъй като, както посочва The Guardian, става дума за период в историята с влошаване на международните отношения и ескалация в демонстрациите на ядрени сили.

Според последния доклад на SIPRI се смята, че в света има 12 512 бойни глави, от които 9576 в момента се намират във военни запаси и са готови за потенциална употреба. Това представлява увеличение с 86 броя спрямо предходната година и слага край на периода на постепенно намаляване, последвал края на Студената война. По данни на SIPRI се смята, че Китай е придобил 60 от тези нови бойни глави.

„Китай започна значително разширяване на ядрения си арсенал. Все по-трудно е тази тенденция да се съчетае с декларираната от Китай цел да разполага само с минималните ядрени сили, необходими за поддържане на националната си сигурност.“

казва Ханс М. Кристенсен, старши сътрудник в програмата за оръжия за масово унищожение на СИПРИ и директор на проекта за ядрена информация във Федерацията на американските учени (ФАУ)

Съобщава се, че няколко нови оръжия са собственост на различни държави, включително Русия (12), Пакистан (5), Северна Корея (5) и Индия (4). Броят на готовите за бойни действия бойни глави се е увеличил, въпреки че през 2021 година петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Русия, Китай, Обединеното кралство и Франция) публикуваха изявление, в което се подчертава, че ядрената война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води.

Русия и САЩ притежават почти 90% от ядрените оръжия в света. И двете страни разполагат с над 1000 излезли от употреба бойни глави, които в момента демонтират. Според SIPRI, от всички 12 512 бойни глави в света, включително пенсионираните и чакащите да бъдат демонтирани, приблизително 3844 се използват с ракети и самолети.

Съществуват приблизително 2 000 ядрени оръжия, като по-голямата част от тях са собственост на Русия или САЩ. Тези оръжия се поддържат в състояние на повишена готовност, което означава, че са прикрепени към ракети или се съхраняват в авиобази, в които се намират ядрени бомбардировачи. Въпреки това е трудно да се разбере изцяло ситуацията, тъй като някои държави, като Русия, САЩ и Обединеното кралство, намалиха нивото на прозрачност, особено след като Русия нахлу в Украйна.

Съобщава се, че Китай, третата по големина ядрена сила в световен мащаб, е увеличила броя на бойните си глави от 350 през януари 2022 година на 410 през януари 2023 година. Въпреки очакванията за по-нататъшно нарастване, според SIPRI арсеналът на Китай едва ли ще надмине този на САЩ и Русия.

Дан Смит, директор в SIPRI заяви:

„Навлизаме в един от най-опасните периоди в човешката история. Наложително е правителствата по света да намерят начини да си сътрудничат, за да успокоят геополитическото напрежение, да забавят надпреварата във въоръжаването и да се справят с влошаващите се последици от разрушаването на околната среда и нарастващия глад по света.“


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало