Skip links

Spotify съкращава 200 служители от звеното си за подкасти

Spotify обяви днес, че ще съкрати около 200 служители, или около 2% от работната си сила като част от усилията за промяна на начина, по който стрийминг компанията работи в партньорството си с водещи подкастъри от цял свят.

През 2020 гoдина глобалната работна сила на Spotify е била 8359 души, според подадена информация от Комисията по ценните книжа и фондовите борси, като 4332 от тях са били в САЩ.

Съкращенията бяха обявени от Сахар Елхабаши, вицепрезидент на Spotify, в съобщение до служителите. На засегнатите ще бъдат осигурени „щедри обезщетения“, каза той.

Елхабаши заяви, че „фундаменталният завой от по-еднообразни предложения ще ни позволи да подкрепяме по-добре общността на творците“.

През последните 3 години Spotify похарчи много средства за разширяване на звеното си за подкасти. От 2020 година насам Spotify е похарчила 493 милиона евро, за четири 4 придобивания в областта на подкастите, според подадена информация от Комисията по ценните книжа и борсите.

През 2019 година Spotify направи голям залог на подкастите и по-специално на ексклузивното съдържание. Компанията придоби някои популярни подкаст мрежи като Parcast и Gimlet Media. Този ход към съдържанието от първа страна беше скъп, тъй като компанията похарчи около 200 милиона долара за Gimlet Media и 56 милиона долара за Parcast.

Като част от това съобщение Spotify сподели някои показатели за бизнеса си с подкасти. Компанията съобщава, че в момента в Spotify има 100 милиона слушатели на подкасти в 5 милиона предавания. Приходите от подкаст реклама също са отбелязали висок двуцифрен ръст от 2021 до 2022 гoдина.

„Като се имат предвид тези изводи и лидерската ни позиция, наскоро започнахме следващия етап от нашата стратегия за подкастите, която е насочена към предоставяне на още по-голяма стойност за създателите (и потребителите). Това започва с максимизиране на потреблението от огромната аудитория, която създадохме чрез иновации във формата и гарантиране, че повече създатели на повече места постигат успех.“

пише Елхабаши в своето съобщение

Миналата година Spotify отмени 11 подкаста и съкрати част от персонала си. Компанията най-вероятно е избрала да отмени слабо представящите се предавания, за да се съсредоточи върху хитовете и да освободи място за някои нови предавания. Днешният ход е по-значим и може да доведе до важни промени в стратегията за оригинално съдържание на Spotify през следващите месеци.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало