Skip links

Stellantis и Foxconn ще разработват съвместно чипове за автомобили

Появяващата се конвергенция на електрониката и превозните средства създава бизнес съюзи, които може да са изглеждали странни само преди няколко години. Тайванският Foxconn и глобалният автомобилен производител Stellantis сключиха споразумение за създаване на съвместното предприятие SiliconAuto на равни начала за разработване и доставка на полупроводникови компоненти за автомобилната индустрия от 2026 г.

Щаб-квартирата на SiliconAuto ще се намира в Холандия, до структурата майка на концерна Stellantis, но съвместното предприятие ще включва представители както на този автомобилен производител, така и на тайванската Foxconn. Последният е известен като най-големият контрактен производител на електронни устройства на Apple, но напоследък е все по-активен и в автомобилната индустрия, надявайки се да стане основен контрактен производител на електромобили до средата на десетилетието. Foxconn вече има завод за сглобяване в Охайо, където Lordstown Motors, почти банкрутирал разработчик на електрически пикапи, може да сключи договор за сглобяването им, ако почти банкрутиралият разработчик на електрически пикапи оцелее. Американската компания Fisker също възнамерява да повери на Foxconn контрактно сглобяване на един от своите електрически кросоувъри.

Stellantis и Foxconn си сътрудничат в разработването на полупроводници от края на 2021 г., но това сътрудничество едва сега е приело формата на съвместно предприятие. SiliconAuto ще може да доставя полупроводникови компоненти на основния автомобилен производител Stellantis, който си партнира с Foxconn и дори със странични клиенти. Stellantis възнамерява да използва компонентите на SiliconAuto като част от своята платформа STLA Brain, върху която ще създава нови модели превозни средства. Концернът включва автомобилните марки Alfa Romeo, Fiat, Chrysler, Citroen, Peugeot, Dodge, Jeep, Lancia, Maserati, Opel (Vauxhall) и RAM, като тук не се броят луксозните подразделения на някои от тях.

Stellantis и Foxconn вече имат съвместно предприятие, наречено Mobile Drive, което е специализирано в разработването на автомобилна мултимедия и средства за връзка в автомобилната сфера.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало