Skip links

Стремежът на ЕС да „изтръгне и замени“ Huawei от разработката на 5G мрежата среща съпротива

Еврокомисарят Тиери Бретон иска Германия и другите държави членки на ЕС да не се бавят изобщо и да премахнат китайското оборудване от своите 5G телекомуникационни мрежи. Европейската телекомуникационна индустрия и Huawei се противопоставят на това.

На пресконференция на 15 юни, Бретон цитира насоките на Европейския съюз, които изискват от страните членки да оценяват „високорисковите доставчици“, и добави:

„Досега само 10 държави членки са ограничили или премахнали високорисковите доставчици. Бездействието на мнозинството държави членки на ЕС представлява сериозен риск за сигурността и излага на риск колективната сигурност на Съюза, тъй като създава голяма зависимост за ЕС и сериозни уязвимости.“

„Не можем да си позволим да поддържаме критични зависимости, които могат да се превърнат в оръжие срещу нашите интереси.“

подчерта той

Deutsche Telekom бързо отхвърли твърденията, че мобилните мрежи, изградени от китайската компания Huawei могат да бъдат променяни от разстояние, за да причиняват щети или да крадат данни. В изявление от 16 юни за германския новинарски сайт golem.de говорител на германския телекомуникационен доставчик заяви:

„В системата не може да бъде въведена актуализация на софтуера, която не е напълно тествана за функционалност и сигурност.

„Системите за управление на мрежата се намират в мрежа с висока степен на сигурност, която е напълно отделена от интернет и от офисната комуникационна мрежа на компанията. Достъпът до тази мрежа се предоставя само на няколко служители, които подлежат на строг контрол на сигурността. Не е възможна дистанционна атака от страна на компанията производител Huawei“.

заяви изпълнителният директор на Deutsche Telekom Стефан Брозио, според съобщения в пресата

Междувременно главният телекомуникационен регулатор на Австрия заяви пред Австрийската информационна агенция, че не вижда опасност от страна на Huawei.

Въпреки това Европейската комисия планира да премахне оборудването на Huawei и ZTE от своите мрежи и препоръчва на Европейския парламент и Европейския съвет да направят същото. Тя обаче няма правомощия да разпорежда на отделните правителства да изключат конкретни доставчици от телекомуникационната си инфраструктура.

Министерството на външните работи на Германия, което сега се държи от крайно проамериканската Зелена партия, се застъпва за твърда политика спрямо китайските телекомуникационни компании, съобщи на 19 юни германският бизнес всекидневник Handelsblatt.

Министерството на вътрешните работи на Германия, което принадлежи на Социалдемократическата партия в тристранното коалиционно правителство на Германия, не е заело позиция. Говорител на вътрешния министър остави отворен въпроса доколко позицията на Европейската комисия спрямо Huawei и ZTE може да играе роля в германската политика, допълва германският вестник.

Германските телекомуникационни регулатори започнаха да оценяват сигурността на системите, изградени от Huawei преди 4 години, под натиска на Вашингтон.

Елиминирането на китайското 5G оборудване – предимно от Huawei, но и от ZTE ще бъде скъпо и силно разрушително за европейските мобилни телекомуникационни услуги, като общите разходи се оценяват на десетки милиарди евро.

Джон Странд, чиято консултантска фирма често се позовава на предполагаеми рискове за сигурността, свързани с Huawei, заяви пред пресата, че да се позволи на Huawei да участва в 5G мрежи е „все едно да поканиш някой, на когото нямаш доверие, да посети тайните ти офиси“. Това би могло да бъде рисковано за сигурността на Европа и за плана на ЕС за самостоятелност.

Въпреки това Нидерландия, която е забранила износа на усъвършенствано оборудване за EUV литография на полупроводници на ASML за Китай и където според съобщенията Huawei е под наблюдение на националната разузнавателна агенция от 2019 година насам – има висока зависимост от Huawei за 72% от телекомуникационната си инфраструктура.

Huawei също така е активен участник в програмата „Хоризонт Европа“ и други изследователски програми на ЕС, работещи по технологии от изкуствен интелект до автономно шофиране, високопроизводителни изчисления и квантови сензори.

Huawei, разбира се, отхвърли твърденията на Европейската комисия. В изявление за пресата, публикувано на 18 юни, базираната в Шънджън фирма заяви:

Huawei категорично се противопоставя и не се съгласява с коментарите, направени от представители на Европейската комисия. Това очевидно не се основава на проверена, прозрачна, обективна и техническа оценка на 5G мрежите.

Huawei разбира загрижеността на Европейската комисия за защита на киберсигурността в рамките на ЕС. Въпреки това, ограниченията или изключванията, основани на дискриминационни преценки, ще породят сериозни икономически и социални рискове. Това би попречило на иновациите и би нарушило пазара на ЕС. В доклад на Oxford Economics се посочва, че изключването на Huawei би могло да увеличи 5G инвестиционните разходи със суми, достигащи до десетки милиарди евро и това увеличение ще трябва да бъде платено от европейските потребители.

Европейската комисия е в нарушение на договорите на ЕС и принципа на субсидиарност, като публично обявява индивидуален субект за „високорисков доставчик“ без правно основание. От първостепенно значение е да се подчертае, че дискриминационната оценка „високорисков доставчик“ не се прилага по отношение на нито един доставчик без обоснована процедура и адекватно изслушване. В качеството си на икономически оператор в ЕС Huawei има процесуални и основни права и следва да бъде защитена съгласно законодателството на ЕС и на държавите членки, както и по силата на техните международни ангажименти.

Киберсигурността е основен приоритет на Huawei. Huawei има работещ Център за Прозрачност на Киберсигурността в Брюксел. Този център е отворен за клиенти и независими организации за тестване. Те са поканени да извършват справедливи, обективни и независими тестове и проверки за сигурност в съответствие с признатите от индустрията стандарти за киберсигурност и най-добри практики. Ние оставаме решени да предоставяме сертифицирани на световно ниво и надеждни продукти и услуги, свързвайки милиони европейци.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало