Skip links

Тази нова технология ще превърне смартфоните в истински конкуренти на професионалните фотоапарати

Учени представиха нова технология, базирана на „хибридна метаоптика“, която може да прави висококачествени снимки без да се налага да се използва обема на конвенционалните фотоапарати.

Повечето съвременни фотоапарати, особено тези, предназначени за професионална употреба използват множество сменяеми обективи, които помагат на фотографа да получи най-доброто изображение за всеки конкретен сценарий, макар и за сметка на компактността и преносимостта.

Учените изследвали плоска оптика от метаструктури, за да се постигне високо качество на изображението, като същевременно не се прави компромис с преносимостта.

Метаструктурите са нови материали с повтарящи се модели в структурата си, предназначени за манипулиране на други структури чрез проектиране на тези модели, които са по-малки от тези на характерния материал, който се манипулира.

Съвременните смартфони и други интелигентни устройства използват софтуер, за да прикрият недостатъците на компактната си оптична система, за да създават висококачествени изображения и видео.

Откритията на екипа, публикувани в рецензираното научно списание Science Advances изследват комбинирането на оптика, направена от метаструктури и софтуер.

Хибридната метаоптика, използвана в тяхната инсталация включва стандартна пречупваща леща с дебелина 4,5 милиметра, покрита с кварцов метаоптичен слой с дебелина 500 микрометра (µm). Освен това, повърхността на филма е „украсена“ със силициев нитрид, разположен на височина 700 нанометра (nm).

Екипът наблюдава, че тези устройства правят пълноцветни снимки, съперничещи на безогледалният фотоапарат Sony Alpha 1 III, флагманското предложение на японския гигант, в съчетание с обектив Sony 85 mm f/1,8, при това с обем под 1 % от този на системата на Sony. (SEL85F18/2)

Бъдещи изследвания и приложения

„Смятам, че най-въздействащото приложение в момента е проектирането на ново поколение персонализирани камери за смартфони.“

казва Самуел Пинила, водещ автор на изследването, в Съвета за научни и технологични съоръжения в Харуел, Англия, като същевременно отбелязва потенциала на устройствата в биомедицинските приложения

Екипът предполага, че разработването на метаоптики с по-широка от сегашната им ширина от 5 милиметра може да доведе до още по-добро качество на изображенията чрез събиране на повече светлина.

Изглежда, че денят в който най-добрите фотоапарати ще се побират в джобовете ни не е толкова далеч.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало