Skip links

Телескоп случайно е уловил най-ярката свръхнова, виждана някога

Голямата обсерватория за въздушен душ на голяма височина (LHAASO), предназначена за заснемане на въздушни дъждове, случайно е уловила изображение на най-ярката свръхнова, наблюдавана някога от хора. Изследователите нарекоха неотдавнашното гама-изригване най-яркото за всички времена.

Това се казва в доклад на Ars Technica, публикуван днес.

LHAASO е снемал данни за въздушни дъждове, когато е избухнала свръхновата, което е позволило на телескопа да запише не само началото на събитието, но и еволюцията му дни след това. Резултатът е значително количество данни: през първите 100 минути са засечени над 64 000 фотона с енергии над 200 гигаелектронволта.

Въз основа на тази информация учените успяха да стигат до заключението, че по-нискоенергийните събития на свръхновата са причинени от струите, взаимодействащи с турбулентните отломки на гама-избухването. Освен това те заключиха, че отломките ще бъдат близо до източника на струите, което ефективно ограничава пространството, което частиците в струите имат, за да наберат скорост.

При свръхновата се наблюдава и рязък спад на високоенергийните фотони, за който се смята, че е резултат от разширяването на струите с отдалечаването им от източника. От това изследователите могат да предположат, че свръхновата е била толкова ярка, защото централното ядро на нейната струя е било насочено директно към Земята, съобщава Ars Technica.

Повече за свръхновите

Свръхновите възникват, когато звездите умират, като дългият им живот завършва с експлозия в последния им етап. Смята се, че свръхновите са от съществено значение и че са един от източниците на елементи, по-тежки от желязото във Вселената. След това този материал се изхвърля в космоса, където част от него пада на Земята, разпространявайки се надлъж и нашир из планетата.

Следователно свръхновите са едновременно разрушителни и акт на сътворение, тъй като са основният източник на тежки елементи във Вселената. В галактика с размерите на Млечния път се очаква свръхнова да избухва почти на всеки 50 години.

Имаме да учим много за свръхновите и това случайно откритие ще допринесе много за това да разберем какво наистина се случва по време на тези гама-изригвания.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало