Skip links

Телескопът Джеймс Уеб откри звезди с маса 10 000 пъти по-голяма от тази на Слънцето

Космическият телескоп на НАСА Джеймс Уеб откри първото пряко доказателство, че в зората на Вселената са съществували милиони свръхмасивни звезди с маса около 10 000 пъти по-голяма от тази на нашето Слънце.

Тези свръхмасивни звезди, наречени от изследователите „небесни чудовища“ са съществували само 440 милиона години след Големия взрив. Откритието им може да ни каже много за най-ранната еволюция на космоса.

„Днес, благодарение на данните, събрани от космическият телескоп „Джеймс Уеб“ смятаме, че сме открили първата следа за наличието на тези необикновени звезди.“

обяснява в изявление за пресата водещият автор на изследването Корин Шарбонел, професор по астрономия в Женевския университет в Швейцария

Джеймс Уеб предоставя първото доказателство за съществуването на ранни свръхмасивни звезди

Екипът, който стои зад откритието открива химически следи от огромните звезди в кълбовидните купове, които са плътно свързани звездни купове, понякога съставени от милиони звезди.

Кълбовидните купове са изключително стари, което ги прави цел за астрономите, които искат да надникнат в древното минало на Вселената.

Изследователите, които са публикували своите открития в статия в списание Astronomy and Astrophysics, смятат, че откритието може да ни помогне да разберем по-добре как са се образували тежките елементи в нашата Вселена.

Те са насочили инфрачервената камера на Джеймс Уеб към галактиката GN-z11 – една от най-отдалечените и най-старите галактики, откривани някога, на около 13,3 милиарда светлинни години от Земята.

След това те направили спектроскопични измервания – измерване на светлинните честоти, излъчвани от различни химикали, за да установят, че звездите в древния куп са заобиколени от високи нива на азот.

„Силното присъствие на азот може да се обясни единствено с изгарянето на водород при изключително високи температури, които могат да бъдат достигнати само в ядрото на свръхмасивни звезди.“

обяснява Шарбонел

Телескопът хвърля нова светлина върху ранния космос

Въпреки че кълбовидните купове са се образували приблизително по едно и също време и от едни и същи облаци прах и газ отпреди 13,4 милиарда години, те изненадващо съдържат звезди с много различни съотношения на елементите.

Учените предполагат, че това може да се дължи на свръхмасивни звезди, които са изгаряли горивото си при много по-високи температури, което означава, че са били в състояние да произвеждат по-тежки елементи, които в крайна сметка са си проправили път към по-малките звезди, които са по-често срещани днес.

Въпреки че тези свръхмасивни звезди са горели с яркост до 10 000 пъти по-висока от тази на нашето Слънце, откриването им е изненадващо трудно.

„Кълбовидните купове са на възраст между 10 и 13 милиарда години, докато максималната продължителност на живота на свръхзвездите е 2 милиона години. Следователно те са изчезнали много отдавна от наблюдаваните в момента купове. Останали са само косвени следи.“

казва съавторът на изследването Марк Гилес, професор по астрофизика в Университета в Барселона

За щастие, невероятната способност на Джеймс Уеб да надникне в далечното минало предостави преки доказателства за тяхното съществуване. Сега екипът от изследователи има за цел да проучи по-древни кълбовидни звездни купове, за да види дали може да се открият повече следи от ранни свръхмасивни звезди.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало