Skip links

Терапията с микрочастици напълно излекува лабораторни мишки от множествена склероза

Ново изследване, в което се използва терапия с микрочастици за увеличаване на броя на „добрите“ имунни клетки, възстановява увреждането на нервните клетки при мишки със симптоми на множествена склероза и напълно излекува 38% от тях. Откритието може да доведе до нови методи за лечение не само на множествена склероза, но и на други автоимунни заболявания, като диабет тип 1.

Множествената склероза е нелечимо автоимунно заболяване, причинено от имунните клетки на организма, които по погрешка атакуват нервите, предаващи информация към главния и гръбначния мозък. Състоянието засяга почти 3 милиона души в целия свят.

При множествената склероза ефекторните Т-клетки не осъзнават, че защитната мастна мембрана (миелин), покриваща нервните клетки, е нормална част от тялото, и я атакуват, причинявайки възпаление и увреждане. Увреждането на миелина възпрепятства предаването на нервните импулси от цялото тяло към мозъка. От друга страна, регулаторните Т-клетки – Т-регулаторите – потискат прекомерното възпаление при автоимунните заболявания.

В ново проучване учени от университета John Hopkins Medicine инжектират микрочастици в лимфната система на мишки със симптоми, подобни на множествена склероза. Обосновката е проста: ако те потиснат „лошите“ ефекторни Т-клетки с „добри“ Т-регулатори, това би могло да попречи на ефекторните клетки да разрушат миелиновата обвивка.

Методът на изследователите е да инжектират биоразградими полимерни микрочастици в лимфната тъкан на лабораторни мишки, за да доставят три ключови терапевтични агента. Първият от тях е синтез на два протеина: интерлевкин-2, който стимулира производството и растежа на Т-клетките, и антитяло, което блокира определени места за свързване на интерлевкин-2, но оптимизира тези, които са от значение за Т-регулаторите. Втората микрочастица е молекула с фрагмент от миелинов протеин (пептид) на повърхността, която избира миелин-специфичните Т-регулатори, които защитават обвивката на нервните клетки. Третият компонент е лекарството рапамицин, имуносупресор, който намалява броя на ефекторните Т-клетки.

По този начин учените стимулират производството и растежа на Т-регулаторите и улесняват придвижването им към централната нервна система чрез лимфната система. Резултатите показват, че при всички мишки Т-регулаторите са спрели автоимунната активност на ефекторите срещу миелина, предотвратили са по-нататъшното увреждане на нервите и са им дали необходимото време за възстановяване. По този начин 38% от мишките бяха напълно излекувани от болестта.

Изследователите планират да потвърдят ефективността на новото лечение с микрочастици при множествена склероза с допълнителни изследвания. Учените са на мнение, че като модифицират пептида, по този начин ще могат да лекуват много автоимунни заболявания, включително диабет тип 1. Това е едно наистина голямо постижение в областта на медицината, което може да даде възможност за лечения на заболявания, които досега се считаха за нелечими.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало