Skip links

Throwflame представи роботизираното куче Thermonator с инсталирана огнехвъргачка (видео)

Когато Boston Dynamics започна да продава своя четириног робот Spot, имаше едно условие – да не се използва като оръжие. Въпреки че създателите на наскоро представения робот Thermonator, който прилича на по-малко копие на Spot, също не го позиционират като оръжие, тази машина е оборудвана с огнехвъргачка с обсег до 9 метра.

Роботът Thermonator е разработен от Throwflame – американска компания, специализирана в продажбата на компактни, изцяло електрически огнехвъргачки, които използват плазмен запалител с бутон вместо открит пламък. Тъй като правилата за роботите Spot на Boston Dynamics забраняват използването на машината за такива цели, Throwflame се обърна към китайската компания Unitree с предложение за сътрудничество. Thermonator е базиран на Unitree Go1, робот с четири крака. Той е много по-малък и компактен от робота Spot, но също така е оборудван с редица камери и сензори, което му осигурява известно ниво на автономност. Освен това може да се управлява с помощта на безжичен контролер.

На гърба на Thermonator е монтиран специален вариант на огнехвъргачката ARC Flammethrower, който включва резервоар за смес от бензин и дизелово гориво. Роботът може да функционира до 45 минути, ако е оборудван с най-голямата налична батерия. Стандартната версия на робота Unitree Go1 тежи около 12 kg. Размерите му са 0,588 × 0,22 × 0,29 метра. Добавянето на огнехвъргачка увеличава теглото на машината до почти 27 kg, което очевидно намалява и живота на батерията.

Цената на Thermonator все още не е обявена. Но се знае, че стандартният робот Unitree Go1 се предлага на цени от 2700 до 3500 долара. Още 1 000 долара са необходими за доставката. Огнехвъргачката ARC Flamethrower Throwflame струва между 699 и 899 долара в зависимост от версията.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало