Skip links

Тормози ли Apple малките компании? Съюзът на швейцарските производители на плодове може да бъде принуден да смени логото си

Apple, която в момента е най-скъпата компания в света с пазарна капитализация от почти 3 трилиона долара не е постигнала това случайно. Заслугата за този успех със сигурност е на висококачествените им продукти, които много клиенти обожават, но има и много други неща, които Apple прави и които не са толкова добри. Най-новият спор за логото на Apple може да принуди 100-годишен швейцарски съюз на производители на плодове да промени логото си.

Apple е известна и с много случаи на неразрешено използване на патенти и дори с копиране на дизайна на смартфон, като например съдебното дело срещу Samsung преди повече от 10 години. В днешни дни, когато всички смартфони изглеждат практически еднакво, това звучи нелепо. По онова време Apple съди Samsung за копиране на дизайна на iPhone. Американският съд отсъди в полза на Apple и принуди Samsung да плати глоба в размер на 500 милиона долара. Освен това Sasmsung беше принудена да изтегли смартфоните Galaxy S от пазара в САЩ, без значение, че този модел беше пуснат на пазара 3 години след първия iPhone.

Значителен спор за логото на Apple възникна наскоро, когато компанията Prepear беше принудена да промени логото си. Според адвокатите на Apple листото на крушата твърде много напомняло на това на Apple. Prepear сключи споразумение за корекция на логото, за да избегне съдебно дело.

Последният спор в тази област повдига много въпроси

Последният спор за логото на Apple идва от Швейцария. Асоциация на производителите на плодове оповести подробности за спор, който продължава от 2017 година насам. Както съобщава Wired, Швейцарският съюз на производителите на плодове е асоциация, която популяризира швейцарските плодове от повече от 100 години.

Логото на им използва червена ябълка с бял кръст, символизиращ швейцарското знаме, но редизайнът му от 2011 година, когато бе отбелязана 100-годишнината му бе спорен за адвокатите на гиганта от Купертино. Ябълката на логото е изобразена по различен начин, отколкото на предишното, затова те смятат, че тя прилича на тяхната.

Швейцарската асоциация отбелязва, че споровете за логото на Apple са чист „тормоз“ от страна на мощната корпорация. Те посочват, че Apple просто иска да монополизира всичко, което прилича на ябълка, и не само на ябълките, както видяхме в случая с Prepear.

Разбира се, някои прилики са видими. През 2022 година Международната организация за защита на интелектуалната собственост даде на Apple частична победа, но историята все още далеч не е приключила.

Съюзът посочва още, че ако това дело бъде решено в полза на Apple, „навлизаме в една много хлъзгава територия, където ще трябва да внимаваме всеки път, когато искаме да рекламираме ябълки“.

Тормози ли Apple наистина малките компании/организации?

Wired посочва още, че не е съвсем ясно защо швейцарците са оповестили това едва сега. Причината може да е, че са усетили, че евентуално съдебно дело ще им струва пари, заради което се опитват да предупредят обществеността за „неприемливото поведение“ на Apple.

Има ли смисъл този спор за логото на Apple, и има ли право Apple да монополизира плодовете? Преценете сами. Струва си да се отбележи, че през последните 3 години Apple е подала повече искове за нарушаване на права върху търговски марки, отколкото Microsoft, Google, Facebook и Amazon, взети заедно.

И така, Apple зло ли е, или просто иска да защити своята интелектуална собственост? Какво мислите вие?


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало