Skip links

Toyota съобщава за поредното продължило с години изтичане на данни, този път за най-малко 260 хиляди клиенти

Преди две седмици Toyota съобщи, че в продължение на десетилетие е излагала на риск данните на повече от 2 милиона свои клиенти в интернет. Днес автомобилният гигант съобщи, че неотдавна е открил, че от системите му са изтекли данните на още 260 000 собственици на автомобили Toyota.

В изявлението на Toyota се казва, че е идентифицирала още една партида изложени на риск данни, които са били „потенциално достъпни поради неправилна конфигурация“ на свързаната облачна услуга, която позволява на клиентите на Toyota да получават интернет услуги в своите автомобили, като например информация за автомобила, развлечения и помощ в случай на автомобилна катастрофа или повреда.

Производителят заяви, че е научил за неправилната конфигурация, след като е провел по-широко разследване на своите облачни услуги, след като по-рано този месец призна, че данните на огромен брой клиенти са били достъпни за всеки в интернет.

От Toyota заявиха, че новооткритите изложени данни включват идентификатори на устройствата в автомобила и картографски данни, които се показват в навигационната система на автомобилите на клиентите в Япония, но че информацията сама по себе си не съдържа информация за местоположението и не може да разкрие или идентифицира клиентите. Клиентите на Toyota могат да бъдат засегнати, ако са закупили автомобил още през декември 2007 година, а данните им са били изложени на риск между февруари 2015 година и май 2023 година.

Производителят на автомобили заяви, че ще уведоми с отделно извинение клиентите, чиято информация е била изложена на риск.

Toyota също така потвърди, че неизвестен брой клиенти извън Япония, по-конкретно в Азия и Океания са били обект на изложена лична информация между октомври 2016 година и май 2023 година. Въпреки, че данните са различни за отделните клиенти, Toyota заяви, че те може да включват имена на клиенти, имейл адреси, идентификационен номер на клиента, издаден от Toyota и регистрационни и идентификационни номера на автомобила. Компанията заяви, че ще уведоми клиентите в съответствие с местните закони.

Компанията заяви, че не разполага с доказателства, че данните са били достъпни или копирани, въпреки че Toyota не каза с какви записи разполага, ако има такива, за да определи дали данните са били изнесени от нейните системи.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало