Skip links

Toyota ще създаде електрическа спортна кола със симулиран рев на двигателя и ще получи $841 млн за производството на акумулатори в Япония

Италианските производители на спортни автомобили вече изразиха мнение, че при преминаване към електрическа тяга не е необходимо феновете да се лишават от характерния за бързите автомобили акустичен съпровод при мощните автомобили с двигатели с вътрешно горене. Toyota Motor Company се оказа привърженик на тази идея, като в същото време възнамерява да запази в електрическите спортни автомобили усещането, което дава автомобил с ръчна скоростна кутия.

През януари, както припомня Electrek, внукът на основателя на Toyota Motor Акио Тойода (Akio Toyoda) реши да напусне поста президент на корпорацията, за да постави начело за първи път човек, който не е свързан по никакъв начин с дядо му. След като премина в статут на председател на борда на директорите, Тойода наскоро се сблъска с известно недоверие на акционерите по време на процеса на преизбиране. Акио Тойода не спира да участва в управлението на разработката на нови модели, а един от резултатите от личното му покровителство може да е появата на първия електромобил на марката. Под егидата на състезателното подразделение на Toyota, Gazoo Racing (GR) се разработва високоскоростен електромобил, а председателят на борда на директорите успя да управлява първия работещ прототип.

По отношение на динамичното представяне, първият електрически спортен автомобил на марката трябва да бъде на нивото или по-високо от съществуващите модели с двигатели с вътрешно горене като GR Supra или GR Yaris, но все още не е сигурно, че електромобил със спортни наклонности ще стане сериен. Внукът на основателя на Toyota Motor смята за важно да се наблегне върху удоволствието от шофирането на такъв автомобил. Специалистите на компанията са оборудвали прототипа със способността да симулира ръчно превключване на предавките и освобождаване на съединителя, а звуковият генератор може да даде специалния съпровод на ДВГ-двигателя. Припомняме, че Toyota вече тества идеята за симулиране на ръчно превключване на скоростите в електромобилите върху прототип на Lexus.

Отделно, Nikkei съобщи, че Toyota Motor ще има право да получи $841 милиона субсидии, за да започне местно производство на тягови акумулатори в Япония. Колко е готова Toyota  да инвестира в подобни проекти, източниците не съобщават. Това решение на правителството беше логично на фона на неотдавнашния доклад на ръководството на автомобилния производител за намеренията да пусне на пазара различни видове тягови батерии, които да покрият нуждите на почти всички пазарни сегменти, както и чрез увеличаване на скоростта на зареждане, така и чрез увеличаване на обхвата на приложение в електромобилите и намаляване на разходите за производство. В коментарите на японските официални лица се споменават още две компании освен Toyota, които ще получат субсидии за производството на акумулатори в Япония.

Според официалните лица, средствата, отпуснати под формата на субсидии, в комбинация с инвестициите на инвеститорите, трябва да са достатъчни за организиране на производството на тягови батерии в Япония с общ капацитет от 45 GWh годишно, а до края на десетилетието, вътрешните мощности трябва да са достатъчни за производство на 150 GWh годишно. Конкурентът Honda Motor също възнамерява да изгради съвместно предприятие с GS Yuasa за производство на тягови батерии на територията на Япония.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало