Skip links

Учени изобретиха самовъзстановяваща се „роботизирана“ кожа, която е като човешката

Джънан Бао, професор от университета на Станфорд и неговият екип са изобретили многослойна синтетична роботизирана кожа, която може да се самовъзстановява при нараняване, като също така може да функционира докато се лекува. Новата кожа имитира истинската, което позволява на роботите да се чувстват като хора.

Това се казва в доклад на Fox News, публикуван в петък.

„Това е важна стъпка към имитирането на човешката кожа, която има множество слоеве, които се „сглобяват“ правилно по време на процеса на заздравяване.“

каза Кристофър Б. Купър, докторант от Станфорд и съавтор на изследването

Новата кожа може да усеща топлинни, механични или електрически промени и дори да разпознава натиск.

„Тя е мека и разтеглива, но ако я пробиете, нарежете или разрежете, всеки слой ще се самовъзстанови избирателно, точно като при истинската кожа. Също така, един от слоевете може да усеща натиск, друг – температура, а трети – напрежение.“

казва съавторът Сам Рут

Самовъзстановяване за 24 часа

Кожата може да се излекува само за 24 часа, когато е затоплена до 70°C, или за около седмица при стайна температура.

Сега изследователите планират да наложат тънки слоеве от кожи, които имат различни способности, като например слой, който може да усеща промяна в температурата, и друг слой, който усеща налягане.

Макар и впечатляващо, изобретението не е напълно ново. Още през май 2020 година изследователите пуснаха роботизирана кожа, която дава на машините усещане за допир.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало