Skip links

Учени провеждат изпитания върху 3D-принтирани очни протези

Учени от Института за биопроизводство „Херстън“ в Австралия провеждат малко по мащаб проучване, за да установят дали 3D-принтираните очни протези могат да се сравнят с външния вид и усещането на ръчно изработените версии, създадени от опитни окулисти.

Очните протези традиционно се създават на ръка, което означава, че качеството на крайния продукт е толкова добро, колкото са добри уменията на окулиста. Ръчното оформяне и рисуване на една очна протеза може да отнеме 24 часа или повече. С помощта на технологията за 3D сканиране и снимки с висока резолюция, учените вече могат да направят реплики на съществуващото око на пациента и да го отпечатат на 3D принтер за част от времето, което би било необходимо за ръчна изработка.

Създаденото от машината око все още трябва да бъде прецизирано от квалифициран очен лекар, за да се постигне перфектно прилягане и завършване, но технологията със сигурност има своите предимства. Освен по-бързото изпълнение, 3D-принтираните очи могат бързо да бъдат възпроизведени в случай на загуба или травма. Някои пациенти могат да искат и резервно копие за спокойствие. Освен това те са много по-достъпни от ръчно изработените варианти.

Очните протези могат да помогнат за възвръщането на увереността на пациенти, които са загубили окото си вследствие на травма, рак или друго събитие. Крейг Фол е загубил окото си вследствие на рак и казва, че социалните и емоционалните последици са били може би най-тежките с които се е справил.

„Вероятно това е най-трудното нещо – реакцията на хората, зяпането, говоренето.“

каза Фол

Той запазва ръчно изработената си протеза, за да предотврати повреди, които биха могли да възникнат при ежедневна употреба.

В текущото изпитване участват 10 пациенти и ако то е успешно, може и да се проведе по-голямо клинично изпитване. Все пак, не очаквайте този метод да направи професията на окулиста напълно ненужна, или пък много скоро да се внедри на пазара. Със сигурност ще минат години преди това да се случи.

Д-р Джеймс Новак, старши научен сътрудник в Института за биопроизводство в Херстън не вярва, че машината ще замени човека. Не вярва и Никълъс Пулс, очен лекар в Queensland Health, който изработва и рисува очни протези. Новак казва, че най-добрият подход е хибридният, който съчетава най-добрите елементи от това, което могат да направят заедно 3D принтерът и човекът.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало