Skip links

Учените откриха доказателства за съвсем нов начин по който умират звездите

Международен екип от астрофизици се зае да изследва произхода на мощно избухване на гама-лъчи (GRB) и се натъкна на отдавна предполаган, но никога досега не наблюдаван вид звездна смърт, се казва в изявление за пресата.

Повечето GRB възникват в резултат на експлозия или сливане на неутронни звезди, но новонаблюдаваният пример е от GRB, обозначенo като 191019А, което се е образувало при сблъсък на звезди или звездни остатъци в средата около свръхмасивна черна дупка близо до ядрото на древна галактика.

Невиждана досега звездна смърт

Избухването на гама-лъчи е най-силният и най-яркият вид експлозия, наблюдаван някога от учените. Те се появяват най-често при сливане на неутронни звезди и свръхнови и обикновено сигнализират за образуването на черна дупка. Освен това обикновено те траят само няколко секунди, което ги прави трудни за откриване. Най-яркото наблюдавано досега GRB e обозначено като 221009A, което беше заснето през октомври миналата година.

Сега изследователите, които стоят зад новото откритие обясняват, че този невиждан досега тип GRB хвърля нова светлина върху разнообразието на космоса. Те публикували резултатите си в статия в списание Nature Astronomy.

„На всеки 100 събития, които се вписват в традиционната класификационна схема на GRB, има поне едно странно събитие, което ни хвърля в недоумение. Въпреки това, именно тези странности ни казват най-много за грандиозното разнообразие от експлозии, на които е способна Вселената.“

обяснява астрофизикът от Северозападния университет и съавтор на изследването Уен-Фай Фонг в изявление за пресата

Звездите обикновено еволюират по един от трите предсказуеми начина след смъртта си, което се определя от тяхната маса. Звезди със сравнително по-малка маса като нашето Слънце изхвърлят външните си слоеве и в крайна сметка се превръщат в бели джуджета. По-големите звезди пък се взривяват в свръхнова, създавайки свръхплътна неутронна звезда или черна дупка. И накрая, мъртвите звезди могат да образуват двойна система, която в крайна сметка се сблъсква.

Новото изследване предполага съществуването на четвърти сценарий.

„Резултатите ни показват, че звездите могат да срещнат смъртта си в някои от най-плътните региони на Вселената, където могат да бъдат подтикнати към сблъсък. Това е вълнуващо за разбирането на начина, по който звездите умират, както и за да се отговори на други въпроси, като например какви неочаквани източници могат да създадат гравитационни вълни, които бихме могли да открием на Земята.“

обяснява водещият автор Андрю Леван, астроном от университета Радбуд

Новото избухване на гама-лъчи не е типична звездна смърт

Новият вид GRB, продължил сравнително дълго – 1 минута е наблюдаван за първи път от обсерваторията „Swift“ на Нийл Герелс на НАСА на 19 октомври 2019 година. След това астрономите провели последващи наблюдения на последиците от събитието с помощта на телескопа Gemini South в Чили. С помощта на тези наблюдения те успели да определят местоположението на GRB в сравнително малък регион близо до ядрото на древната галактика домакин – съвсем близо до черната дупка на галактиката. Те не открили доказателства за съответна свръхнова.

„Липсата на свръхнова, съпровождаща дългия GRB 191019A ни подсказва, че този взрив не е типична звездна смърт. Местоположението на 191019A, вградено в ядрото на галактиката-приемник, подсказва една все още недоказана теория за това как могат да се формират източниците, излъчващи гравитационни вълни.“


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало