Skip links

В Япония хората вземат уроци как да се усмихват отново след пандемията от COVID-19

COVID-19 има опустошителни последици за човечеството, чиито вълни последствия са видими и днес. Странният страничен ефект от пандемията обаче е, че Япония е забравила как да се усмихва.

Тъй като нейното население от почти 125 милиона души е било подложено на строг регламент за носене на маски по всяко време на обществени места, в момента Японците се подлагат на уроци как да се усмихват.

През март тази година правителството препоръча на хората да не носят повече маски, малко преди Световната здравна организация да обяви, че глобалната пандемия от COVID-19 е приключила, но според едно скорошно проучване изглежда, че хората в Япония все още предпочитат да вземат максимални предпазни мерки.

Миналия месец анкета на японската обществена телевизия NHK показа, че около 75 % от анкетираните са посочили, че ще „носят маска“, дори ако пандемията от COVID-19 бъде овладяна. На въпроса за причините 90 % посочват „хигиената“.

Ключът към „маскираната“ усмивка е в повдигането на очните мускули

В Япония Кейко Кавано е инструктор по усмивки, който ръководи компания, наречена Egaoiku – което означава „обучение за усмивки“. Пред South China Morning Post Кавано казва, че компанията е отбелязала четирикратен скок в търсенето в сравнение с миналата година.

Клиентите им са както компании, които търсят по-приветливи търговци, така и местни власти, които искат да подобрят благосъстоянието на жителите си. В часовете тези хора могат да бъдат видени да държат огледала пред лицата си и да разтягат лицевите си мускули, за да образуват усмивка.

43-годишната усмихната треньорка преподава много преди да се появи COVID-19. Тя смята, че японците в сравнение със западняците са склонни да се усмихват по-рядко поради културните различия.

Едночасов индивидуален урок по усмивки струва 55 долара (7 700 йени).

„От културна гледна точка усмивката означава, че не държа оръжие и не съм заплаха за вас.“

казва Кавано, която е обучила още 23 души да бъдат учители по усмивки

Тя провежда еднодневен сертификационен курс за хора, които искат да преподават усмивки. За услугите си тя взима 80 000 йени плюс данък, което е около 650 долара, според репортаж на The New York Times.

20-годишната Химавари Йошида казва, че трябва да поработи върху усмивката си. Тя е една от ученичките на Кавано, които посещават уроците по усмивки като част от учебната програма на училището си, за да се подготви за пазара на труда.

„Не бях използвала много лицевите си мускули по време на COVID-19, така че това е добро упражнение.“

казва Йошида


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало