Skip links

В Сингапур ще започнат да патрулират полицейски роботи

След пет години тестове в Сингапур започва разполагането на флота от полицейски роботи. Превозни средства с височина 1,7 м ще бъдат използвани за осигуряване на кордони и предупреждаване на минувачите в случай на инциденти – това ще осигури ред преди пристигането на основните полицейски сили, пише Straits Times.

Роботите са оборудвани с камери, сензори, високоговорители, дисплеи, мигачи и сирена — могат да се използват както за патрулиране, така и за обръщение на полицаи към цивилни граждани. Сингапурската полиция съобщи, че две машини вече патрулират на Терминал 4 на летище Чанги.

За първи път полицията изведе роботи по улиците на Сингапур през 2018 г. на парада Чингай, посветен на празнуването на китайската Нова Година. Оттогава, машините преминаха през някои модернизации — преди това се наричаха Matar 2.0 и 3.0 (Multi-purpose All Terrain Autonomous Robot или „Многоцелеви автономен робот-вездеход“). Роботите са били използвани на различни обекти: в района на Марина-Бей за празници и в общежитията на чуждестранните работници в първите дни на пандемичните локдауни.

Роботите, патрулиращи на летище Чанги, са оборудвани с прибиращи се мачти, които се издигат на височина от 2,3 м и 360-градусови камери за наблюдение, които осигуряват на полицейските служители свободен изглед директно от централното помещение на летището. Ден преди това беше организирана демонстрация на възможностите на машините за представителите на медиите — роботите патрулираха на терминала заедно с полицията. Забелязвайки как един от посетителите отиде до изхода, оставяйки чантата, полицията се приближи до него, а роботът остана да пази територията, възпроизвеждайки сигнали за операцията.

Полицейският началник Лим Ке Уей (Lim Ke Wei) каза, че патрулните роботи са предназначени да осигурят допълнително полицейско присъствие в терминала. Супт Лим, началник на полицейския отдел на летището, добави, че превозните средства ще помогнат на служителите да вземат по-добри решения и да се справят по-ефективно с инцидентите. На летище Чанги работят много роботи за други цели: чистачи, консиержи, косачи, а през 2019 г. тук беше тестван и робот на КАТ, който патрулира, но не може да налага глоби за неправилно паркиране.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало