Skip links

В сряда ЕС може да обвини Google в антиконкурентно поведение на рекламния пазар, което може да доведе до нова глоба

Европейският съюз може скоро да повдигне официални обвинения срещу Google за нарушаване на антимонополните закони на рекламния пазар, което може да доведе до огромни глоби и да навреди на рекламния бизнес, който осигурява лъвския дял от приходите на американския гигант. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

Новото дело, което може да бъде заведено в сряда, е най-значимото в текущия петгодишен мандат на Европейската комисия, твърдят източниците. Това бележи нова ескалация на напрежението между антимонополния регулатор и Google, което вече доведе до три глоби от ЕС на обща стойност над €8 млрд. Компанията може да бъде изправена пред ново разследване на ЕС, беше съобщено миналата година.

Докато максималната глоба за нарушаване на антитръстовото законодателство на ЕС е 10% от глобалните продажби на компанията, тази санкция рядко се прилага на практика. Вместо това регулаторите обикновено изискват промени в структурата на компаниите, което може да бъде още по-обременително за тях.

ЕС за първи път започна разследване на рекламния бизнес на Google през 2021 г. По време на разследването Европейската комисия проучи как компанията може да попречи на конкурентите да получат достъп до потребителските данни за онлайн-реклама и дали е дала приоритет на използването на данните за своите услуги в ущърб на други рекламодатели.

Беше разгледана и възможността Google да се сговори с Meta Platforms Inc., но разследването по този въпрос беше прекратено в края на 2022 г. Преди това, през септември 2022 г., разследването за възможни нарушения на Google на пазара на онлайн-рекламата беше разширено, след като антитръстовият орган на Португалия представи нови факти.

Освен в ЕС, разследвания по отношение на рекламните технологии на Google се извършват още във Великобритания и САЩ. Компанията отрича обвиненията, опитвайки се да ги докаже като необосновани.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало