Skip links

Ваксина, бореща две от най-смъртоносните форми на рак, показва обнадеждаващи резултати в ранно проучване

Една готова ваксина срещу рак може да помогне за предотвратяване на рецидив при пациенти с два от най-смъртоносните и най-бързо развиващите се видовe на болестта. 

Имунизацията е предназначена за пациенти, чиито ракови заболявания са причинени от мутацията KRAS, която е причина за до девет от десет случая на заболяването. 

В началото на проучването ефектът е тестван при хора с рак на дебелото черво и панкреаса. 

Първото проучване при хора показа, че ваксината, разработена от малката фирма Elicio Therapeutics, има потенциал да намали риска от рецидив при 100% от пациентите, които са били оперирани, за да отстранят туморите си, но все още имат ракови маркери в кръвта си.

Въпреки че туморите им са били отстранени и при сканирането не е имало данни за заболяването, в началото на изпитването почти всички пациенти са показали признаци на връщане на рака. 

Учените, провели изследването, заявиха пред DailyMail.com, че макар да са необходими много по-големи проучвания, за да се потвърди ефикасността му, инжекцията може да подобри преживяемостта при рак на дебелото черво, който се очаква да бъде причина номер едно за смърт от рак до 2030 г., и рак на панкреаса, при който преживяемостта след пет години е едва 12,5%. 

За разлика от други експериментални ваксини срещу рак, които са в процес на разработване, няма да се налага инжекцията да се адаптира към всеки пациент, което я прави по-лесно достъпна и по-евтина.

Основната цел на това изследване беше да се покаже, че то е безопасно и осъществимо, и то е много безопасно и много осъществимо – казва д-р Айлин О’Райли, гастроинтестинален онколог в Memorial Sloan Kettering Cancer Center в Ню Йорк и водещ автор на изследването.

В тази фаза са участвали 25 пациенти, които са имали рак на панкреаса или на дебелото черво.

При всички тях туморите са били отстранени по хирургичен път и при сканирането не са били открити признаци на рак. Въпреки това те все още имали биомаркери на рака в кръвта, включително циркулираща туморна ДНК. Тя идва директно от раковите клетки. 

Това означава, че ракът все още е налице, което води до почти неизбежен риск от връщане на туморите.  

Това е времето, в което човекът, който за съжаление не е излекуван, има най-малко количество рак. Това са пациенти с много висок риск. Всъщност високият риск вероятно не е точен термин, за да се обозначи колко лошо е положението. Това са пациенти, които не са излекувани след най-добрия си шанс.

Д-р Паштун Каси, директор на отдела за изследване на колоректалния рак в Weill Cornell Medicine и един от авторите на изследването

Тази ваксина използва два пептида – G12D и G12R. 

Те се свързват с албумина – протеин в организма, който пренася мастните киселини до лимфните възли. Албуминът помага на ваксината да се придвижи директно до лимфните възли, като активира имунната система. 

Това е различно от другите пептидни ваксини, казва д-р Каси, тъй като подобни ваксини следват по-заобиколен път, пътуват до ненужни органи и се разграждат в процеса.

След това пептидите създават вид бели кръвни клетки, известни като Т-клетки, които се борят с останалия рак.

Тя не само създава по-голям брой Т-клетки, но освен това прави функцията на Т-клетките подобрена, като например способността им да се формират в самия солиден тумор, където могат да предприемат действия срещу рака.

При прилагане на най-високата доза 100% от пациентите са имали имунен отговор, което предполага, че ваксината може да помогне за понижаване на тези ракови биомаркери при пациенти с продължително заболяване.

Ваксината е насочена конкретно към мутацията KRAS, която се наблюдава при пациенти с няколко вида рак, включително рак на панкреаса и рак на дебелото черво. 

KRAS е онкоген или мутирал ген, който може да причини рак.

Мрежата за борба с рака на панкреаса смята, че около 95% от пациентите с рак на панкреаса имат мутация на KRAS. Освен това до половината от пациентите с рак на дебелото черво имат тази мутация. Тъй като мутацията KRAS е толкова разпространена при рака на панкреаса и дебелото черво, изследователите смятат, че това са най-добрите видове рак, върху които първо да тестват ваксината.

Ваксината се инжектира в двете ръце и двата крака, общо четири инжекции всяка седмица в продължение на четири седмици. Пациентите продължават с този процес всяка втора седмица още два пъти, след което правят пауза, преди да започнат тримесечен период на подсилване.

Бустерната фаза е необходима, тъй като след като мине известно време, имунният отговор към ваксината отслабва.

Това е „готова“ ваксина, което означава, че тя не се адаптира към всеки отделен пациент.

Макар че точната цена не е ясна, тази ваксина може да бъде значително по-евтина от други персонализирани инжекции, тъй като е готова от рафта. 

В няколко други проучвания на ваксини за рак, ваксината се добавя към други видове лечение, включително химиотерапия. Това, което прави това проучване уникално, обаче, е, че на пациентите е била поставена само ваксина.

Въпреки това съществуват ограничения. Инжекцията е предназначена за пациенти, чийто рак не се е разпространил, което изключва тези с III или IV стадий на заболяването.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало