Skip links

Възможно е Apple вече да работи по MacBook Air с M3 чип – но не е ли твърде рано?

WWDC 2023 беше изпълнена със значителни актуализации, вълнуващи разкрития и 15-инчовия MacBook Air M2. Моделът беше обявен по време на събитието с предимно положителен прием и вероятно ще се продава добре, след като се появи в магазините. Въпреки това изглежда, че Apple вече разработва 13-инчови и 15-инчови MacBook Air, оборудвани с предстоящия чип M3.

Според Марк Гурман от Bloomberg, актуализираните модели MacBook Air трябва да се очакват през лятото на следващата година, като ще донесат значителни подобрения в производителността и енергийната ефективност.

Серията чипове M3 ще поеме щафетата от чиповете M2 в тези нови лаптопи и с напредването на годината би трябвало да чуем повече за следващото поколение процесори на Apple.

Ще е интересно да се види какво би могъл да прави MacBook Air, задвижван от M3, като се има предвид, че чиповете M2 вече са невероятно бързи. М2 предлага невероятни характеристики като 100 GB/s пропускателна способност на паметта и 24 GB RAM. И това е само стандартният модел.

Анализ: Защо толкова скоро?

Apple буквално току-що пусна на пазара 15-инчовия MacBook Air M2 (а 13-инчовият модел не е точно остарял), така че перспективата за обновен модел още през следващата година е донякъде озадачаваща. Всъщност, защо някой би си купил M2 модел точно сега, след като се предполага, че M3 ще бъде много по-добър.

Въпреки това, чиповете на M2 вече притежават светкавични скорости и могат да работят отвъд това, което повечето хора реално изискват от всекидневен лаптоп, така че няма някаква спешна нужда, която Apple да запълва с MacBook M3.

Бързането на Apple да пусне нови чипове може да означава и проблеми за тези, които все още използват MacBook с Intel отпреди появата на MacBook Air М1 през 2020 година. Знае се, че macOS Sonoma няма да се поддържа на някои по-стари Intel Mac лаптопи, а това, че Apple бърза с M3 устройствата през 2024 година, може да е символ на желанието ѝ да се откаже изцяло от поддръжката на по-старите си устройства с Intel хардуер.

И все пак, независимо кога ще се появи MacBook Air M3, няма съмнение, че той ще бъде невероятна машина. Apple доказа, че процесорите от серията M са сила, с която всички трябва да се съобразяват и ще е интересно да се види на какво ще е способно следващото поколение чипове.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало