Skip links

Възможно е извънземните да използват свръхнови, за да ни изпращат съобщения

Според ново проучване на Центъра за търсене на извънземен разум (SETI) извънземни цивилизации, далеч по-напреднали от нашата, биха могли да използват грандиозно събитие като свръхнова, за да ни изпратят послание.

Проучването все още не е рецензирано, но представя интересен подход, който цивилизациите биха могли да използват, за да изпращат съобщения за своето съществуване.

В орбита някъде около една от милионите звезди в космическите галактики може би се намира планета, на която има условия за живот и която също така е отбелязала значителен напредък в развитието на цивилизация, подобна на нашата. Ако те наистина са там, те също трябва да са направили опити да търсят признаци на живот другаде и организации като SETI ги търсят.

Свръхновата SN 2023ixf

Едно такова грандиозно космическо събитие е свръхновата – експлозията на звезда, която е не само мощна, но и светлинна, което я превръща в истинско зрелище. Свръхновата обикновено се появява по време на последния етап от развитието на масивна звезда и едва миналия месец японският астроном Коичи Итагаки забеляза такава.

Наречена SN 2023ixf, свръхновата се намира в галактиката Пинвела и е най-близката звездна експлозия, която ще бъде наблюдавана от Земята през последното десетилетие. Едва ли е изненадващо, че астрономите, любители и професионалисти са я наблюдавали.

Екип от изследователи, състоящ се от членове на SETI, както и на известни университети в САЩ обаче гледа на нея и като на възможност за извънземни цивилизации да ни изпратят послание.

Елипсоид на SETI

В статията си, изследователите предлагат да се маркира елипсоид около свръхновата, откъдето може да се види както космическата активност, така и планетата Земя. Според оценките на изследователите в този регион има 100 звезди, около които обикалят потенциално обитаеми планети и цивилизациите, съществуващи на някоя от тях, биха могли да ни изпратят съобщение.

За да се увери, че няма да го пропуснем, екипът ще използва два големи телескопа – Allen Telescope Array в Калифорния и Green Bank Observatory в Западна Вирджиния, за да прослуша сигналите, идващи от елипсоида на SETI. Тъй като една свръхнова може да свети в продължение на месеци и години, изследователите разполагат със широк прозорец за наблюдение на сигналите, ако някога те бъдат изпратени.

Екипът не е много уверен, че упражнението действително ще доведе до положителен резултат, но въпреки това е готов да опита, тъй като това може да послужи като тестова площадка за подобни космически събития в бъдеще в части от галактиките, където действително може да съществува живот.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало