Skip links

Ветеран от гейм индустрията изрази страховете си по отношение на изкуствения интелект

В началото на тази седмица Стив Инс, ветеран в гейм индустрията, обяви край на своята активна кариера. Работил 30 години над видеоигри и известен най-вече с Broken Sword сериите, Инс обяви своето напускане на сектора и изрази отношението си към настъпващата AI революция.

„Игрите се развиха по един невероятен начин през последните три десетилетия, откакто постъпих на работа в Revolution Software. Трябва да призная, че се боря да съм в крак с нещата. Освен това съм леко притеснен за заплахата от изкуствения интелект и се страхувам, че той може да съсипе кариерите на много писатели и творци в гейм индустрията и на други места. Така че е може би добре да се оттегля само поради това“, пише Инс, чиято кариера стартира през 1996 с Broken Sword: The Shadow of the Templars, а името му присъства и редом до хората, участвали в работата по съвременни игри, като Beneath a Steel Sky, The Witcher и Resident Evil: Village.

Едва ли някой може да нарече страховете на Инс неоправдани. Още преди години медии прогнозираха колко хора ще бъдат лишени от работата си заради възхода на изкуствения интелект – репортажи, които звучаха, като търсещи сензацията и силно преувеличени. Конкретно в гейм индустрията технологията навлиза, независимо от недоволството на някои. Hidden Door, Firmament на създателите на Myst Cyan Words са един от вече многото примери за навлизането на изкуствения интелект в света на видеоигрите. Реално обаче именно гейминг индустрията е може би първата, която интегрира пълноценно изкуствен интелект и алгоритми. И то още в края на 90-те. От Unreal (1998), Creatures (1996) през Ultima Online и първият Half-Life, алгоритми от областта на изкуствения интелект се използват през годините за множество аспекти във видеоигрите. И това със сигурност е за добро. Дали технологията ще окаже положително влияние и в други сектори и индустрии, предстои да видим.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало